KM: U Higijenski stigao aparat za detekciju antitela, prvih mesec dana testiranje besplatno

Foto: KoSSev

Imunološki analizator – aparat za detekciju antitela uručen je danas Higijenskom zavodu u Kosovskoj Mitrovici, kao donacija Kancelarije za KiM za nesmetan rad kovid laboratorije u vreme aktuelne pandemije. Prvih mesec dana testiranje za stanovništvo na KiM je besplatno.

Donaciju vrednu dva miliona dinara je čelnicima ove zdravstvene ustanove uručio predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, koji je pre svega pohvalio rad medicinskog osoblja i lekara u teškim vremenima pandemije.

Spirić ističe da će svi građani, ne samo K. Mitrovice, već na celom prostoru KiM, biti u prilici u narednom periodu da besplatno izvrše ispitivanje antitela na koronavirus.

Aparat je, kako je kazao, inicijativa direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića.

„Petković je odmah odreagovao i obezbedio ovaj aparat, a mi kao lokalna samouprava u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, učinićemo sve što je neophodno da se reagensi u narednom periodu obezbede, kako bi bili na usluzi građanima“, rekao je Spirić.

Spirić je podsetio da je još jedna velika pomoć Kancelarije za KiM u toku, u pitanju je novčana pomoć koja se već tri dana isplaćuje svim građanima, uključujući i decu.

„Nastavlja se sa isplatom od 100 i 200 evra od strane države Srbije, kao podrška i ohrabrenje ovdašnjem stanovništvu“, kazao je i dodao da je to pokazatelj ozbiljne politike Srbije koja donosi mir i prosperitet.

Kada je u pitanju pomoć za zdravstvo, on je podsetio i na izgrađenu PCR laboratoriju, koja funkcioniše od novembra prošle godine i aparaturu za rad, što je takođe bila podrška Vlade Srbije i Kancelarije za KiM.

Spirić je još jednom apelovao na sve građane da se vakcinišu i da iskoriste to što je Srbija obezbedila i za građane na KiM.

Direktor Zavoda za javno zdravlje K. Mitrovica, dr Miloš Mirković, zahvalio se predsedniku privremenog organa, Kancelariji za KiM i Vladi Republike Srbije za donaciju specijalnog aparata, koji je, kako je kazao, stigao u pravo vreme.

„Stigao je u pravi čas, kad svi ljudi žele da provere antitela, kad je vakcinacija u jeku“, istakao je Mirković.

Aparat koji je danas uručen Higijenskom zavodu, kako je kazao, nema samo mogućnost da radi test antitela na koronavirus, već i na druge viruse, parazite, bakterije, hormone, tumor markere, što je, istakao je, veoma neophodno za celokupno stanovništvo.

On je takođe pozvao građane, sa posebnim apelom na mlađe generacije, da se što masovnije odazovu vakcinaciji, koja je, podsetio je, besplatna i svi imaju mogućnost da sami odaberu jednu od četiri vrste vakcina.

„Iskoristite to, da bi zaštitili sebe i svoje najbliže. Krajnje je vreme da imunizacijom, krenemo u normalan život“, poručuje on.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.