Sednica u Prištini: Opozicija optužuje vladu za korupciju, o obrazovanju, kokainu, Vučiću, Miloševiću, platama…

U toku je sednica kosovske skupštine o obrazovanju u pandemiji koronavirusa. Na dnevnom redu su pitanja poslanika, ali i predstavljanje godišnjeg izveštaja Kosovskog tela za zaštitu konkurencije, uspostavljanje dve ad hok komisije – jedne za izbor tri člana borda Radio televizije Kosovo, i druge za tri člana Nezavisne komisije za medije. Sa 63 glasa ZA, ova skupština odobrila je i predlog Pokreta Samoopredeljenje da se na dnevni red uvrsti rasprava o godišnjem izveštaju o radu RAEPC-a (Regulatorno telo za elektronske i poštanske komunikacije ARKEP), kao i raspravu o razrešenju odbora KAP-a, istovremeno sa tačkom glasanja za novi skupštinski odbor, i to uprkos oštrom protivljenju opozicije na početku. Kosovska skupština je u nastavku današnje sednice razrešila odbor Kosovske agencije za privatizaciju, ali i izglasala odbor ARKEP-a.

U nastavku dajemo pregled dela kosovske štampe o današnjim dešavanjima u kosovskoj skupštini.

Izglasan odbor Regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije – ARKEP, opozicija negoduje

Izvor: KosovaPress

Poslanici Skupštine Kosova imenovali su novi odbor Regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP).

Sa 61 glasom za, poslanici su izabrali Nazima Rahimija za predsednika odbora, a za članove, Ljulje Ahmedi (Lule Ahmedi), Škumbina Hamitija (Shkumbin Hamiti), Rezartu Duraku-Rizaj (Rrezartu Duraku-Rizaj) i Ariana Ćorolija (Arian Qorolli).

Vršilac dužnosti šefa poslaničke grupe LVV, Mimoza Kusari-Ljilja kazala je da Skupština ima visoku odgovornost za popunjavanje funkcija.

„Smatramo da kao institucija sa velikom težinom i odgovornošću važno da popunima funkcije uzimajući u obzir činjenicu da je mandat prethodnog odbora prošao“, rekla je ona.

Verifikaciju predsednika ovog odbora zatražio je šef poslaničke grupe PDK Abeljerad Tahiri (Abelard Tahiri).

„Za razliku od LVV, mi kao PDK nismo imali njihove CV-e, danas se stavlja na glasanje, ne znajući za koga ćemo glasati. Ovo se nije trebalo dogoditi. Drugo je pitanje što je trebalo da bude verifikovan predsednik ovog odbora za koga se navodi da ima optužnicu“, rekao je.

Poslanica LDK Valjentina Bunjaku (Valentina Bunjaku) iz LDK takođe je govorila protiv.

„Protivimo se tome da se odbor glasa na ovaj način“, rekla je.

U međuvremenu, šef poslaničke grupe AAK Besnik Tahiri, rekao je da je opozicija ranije trebala znati imena ovog odbora.

Kosovska skupština razrešila odbor KAP-a

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Sa 65 glasova, Skupština Kosova razrešila je odbor Kosovske agencije za privatizaciju.

Dva glasa su bila protiv i nije bilo uzdržanih.

Kurti o izjavi u Briselu: Ne verujem da postoje borci OVK koji su ratni zločinci

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Aljbin Kurti rekao je da njegova izjava da Balkan treba osloboditi od kriminalaca na vlasti nešto što nije prvi put naglasio samo u Briselu.

Odgovorio je na pitanje poslanika PDK Abeljarda Tahirija u skupštini Kosova, koji je rekao da se Kurti boji da kaže Srbiji da su oni počinili zločine.

„Nebrojeno puta sam u ovoj Skupštini Republike i u medijima poslednjih godina govorio o ratnim zločincima i miru. Nisam to rekao prvi put u Briselu. Da je to tamo rečeno prvi put, bilo bi pitanja.“

„Srbija zna o kome pričam, Brisel zna o kome govorim, ne znam zašto se na Kosovu neki uzaludno javljaju. Dakle, ne verujem da postoje borci OVK koji su ratni zločinci, ali verujem da ratnih zločinaca nema samo u Srbiji, ima ih na severu Kosova, ima ih u Bosni, možda ima i u Crnoj Gori, tamo jesam. Tamo nisam govorio o državama, razgovarao sam o regionu, jer je radna večera bila bilateralna, bila je multilateralna “, rekao je Kurti.

Kurti: Reciprocitet će biti postignut, ali postepeno

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da će mera reciprociteta biti sprovedena, ali ne odmah.

Na sednici Skupštine Kosova izjavio je da je Kurtijeva prva koja je izrekla ovu meru i da na njoj treba polako raditi.

„Sprovešćemo meru reciprociteta, ali polako. Nećemo žuriti, radićemo na tome da se to polako realizuje. Zato što smo prva vlada koja se bavi reciprocitetom, a carinici nisu obučeni da prihvate reciprocitet. U našoj prethodnoj vladi nismo započeli reciprocitet čak ni prvih mesec dana, započeli smo ga kao postepeni reciprocitet, ne svetimo se nikome“.

„Imamo reciprocitet kao princip jednakosti a ne osvetu prema bilo kome. Ovo je stvar naše vlade i to će biti učinjeno. Nekome se to možda neće svideti, ali ja ću to učiniti. Što se tiče glasova opozicije, ni to mi nije potrebno“.

Rekao je da će razgovarati sa zajednicama na Kosovu za njihov razvoj, a ne za pomirenje.

„Mi nemamo dijalog za pomirenje zajednica, mi vodimo dijalog za razvoj zajednica, za pravdu i njihovo zapošljavanje“, rekao je Kurti.

Ministar Murati reagovao je na Abeljarda Tahirija o špediciji kamiona koji sadrži 400 kg kokaina

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je da je poslanik PDK Abeljard Tahiri oklevetao kada je rekao da je brat direktora carine izvršio špediciju kamiona u kojem je pronađeno 400 kilograma kokaina, piše Gazeta Express.

Rekao je da je ovo kleveta i netačna stvar.

„Želim da se obratim u vezi sa klevetom protiv direktora carine koja se dogodila danas na ovoj sednici, a koja je povezana sa umešanošću članova porodice u uvoz ili otpremu, kako je rečeno kompaniji u slučaju zaplene kokaina. Kažem da je to kleveta i neistina“, rekao je.

Ministar finansija je dalje izjavio da je od imenovanja novog direktora carine Agrona Llugaljiua (Ljugaliu) uhapšeno 10 carinskih službenika zbog umešanosti u šverc duvana i droge.

Tahiri pita Kurtija: Kako je moguće da je špediciju kamiona sa 400 kg kokaina izvršio brat bivšeg direktora carine

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abeljadr Tahiri (Abelard) zatražio je odgovornost premijera Aljbina Kurtija u vezi sa slučajem direktora carine Agrona Lugaljiua. Rekao je da je upravo brat direktora carine izvršio špediciju kamiona u kojem je zaplenjeno 400 kilograma kokaina u Lipljanu, piše Gazeta Express.

Tahiri je dalje rekao da bi Kurti ovog direktora trebalo odmah da otpusti.

„Kod direktore carine. Nisam želeo da pomenem, ali sam pominjanje zapošljavanja pomenuo kao uspešnu priču. Kako je moguće da je špediciju kamiona u kojem je zaplenjeno 400 kilograma kokaina obavio brat direktora carine. Kako je moguće? U normalnim okolnostima ovaj direktor je trebalo da bude hitno suspendovan. Ovo je užasno g. premijeru. Ovo nije afera već mega-gaf“, rekao je.

Tahiri je dalje govorio o Kurtijevim izjavama da u zemljama regiona postoje ratni zločinci.

„Gospodine premijeru, zbog vaše nesposobnosti da predstavite program sa jasnom vizijom razvoja zemlje u naredne četiri godine, vratili ste kritiku opoziciji. Nevolja građana nije nesposobnost opozicije već nesposobnost vlade. Što se tiče vaše izjave, ona je zaista sramotna. Od samog početka ste pokazali svojevrsni kompleks inferiornosti prema Aleksandru Vučiću. Bio je deo režima koji je počinio zločine na Kosovu. Oni se mogu sakriti na severu, ali i u Bosni, ali nisu kosovski zločinci, već zločinci Miloševićevog režima“, rekao je on.

Haradinaj sa optužbama protiv Ministarstva za infrastrukturu: Prvi tender dobio je biznismen sa kojim Hisen Durmiši ruča

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsedavajući AAK-a, Ramuš Haradinaj, na današnjem zasedanju Skupštine izneo je neke dokumente kako bi argumentovao kako je, prema njegovim rečima, vlada Kurtija počela veoma loše. Haradinaj je rekao novom vladinom kabinetu da „ste zaista korumpiraniji od svih ostalih koji su ranije bili“.

Bivši premijer pokazao je fotografiju na kojoj je viđen zamenik premijera Ministarstva za infrastrukturu Hisen Durmiši kako ruča sa biznismenom, kome je ovo ministarstvo, prema rečima Haradinaja, dalo tender nakon što je Durmiši preuzeo novi zadatak, prenosi Gazeta Express.

„Hisen Durmiši je ovde na radnom ručku sa svojim bivšim poslodavcem pre nego što je postane zamenik ministra. Poštujem poslodavca, ne spominjem mu ime. Ovaj je, čim je ušao u ministarstvo, prvi posao, prvi tender dao ovoj kompaniji“, rekao je Haradinaj.

Takođe je rekao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova angažovalo čoveka kojeg je Pokret samoopredeljenje nazvalo „ocem tendera“ i „kupolom zločina“.

„Vlada Kurtija je dosta loše započela pitanje korupcije. Ovaj čovek je danas ministar reda. Ovaj čovek me je ispitivao kao poslanika o osobi po imenu Nedžat Krasnići (Nexhat Krasniqi), koja je prema njima otac tendera, kupola zločina i neko ko ne može da radi u sudovima. Tako je došlo do njegove smene. Koliko znam, gospodin Nedžat Krasnići se verovatno sada oprao, postao je dobar, na poslu je kod ministra Ljiburna Aljiua i obavlja svoje funkcije. Dakle, čovek za koga je Kosovo čulo, tema je bila, nekoliko puta sam bio primoran da dam objašnjenja kao premijer. U vladi Kurtija prijatno mu je. Možda je postao dobar ili su se oni promenili, ne znam“, rekao je Haradinaj.

Prethodno je postavio pitanje ministru poljoprivrede Fatonu Peciju, kojeg je, kako se pojavio, jedva poznavao.

„Ja sam podneo dopis ministru Peciju. Da li je ovde, vi ste je l’ da? Eh. Pisao sam vam i zamolio vas da pojasnite da li možete da platite drugu ratu subvencija koje je prethodna Hotijeva vlada obezbedila Paketom ekonomskog oporavka. Očekivalo se da će biti završen u aprilu. Mnogi poljoprivrednici, mnogi uzgajivači čekaju drugu ratu. Molim vas recite nam kako će se dalje odvijati? “, Pitao je Haradinaj.

Vitija: Novi plan vakcinacije uskoro stupa na snagu

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar zdravlja Arben Vitija (Vitia) rekao je da će pre 15. juna na snagu stupiti novi plan vakcinacije protiv koronavirusa. Vitiju je na sednici Skupštine Kosova o ovom pitanju pitao poslanik PDK Bekim Hadžhiu (Haxhiu).

Hadžiju pitao ministra Vitiju da li je sa njim razgovarao tužilaštvo

Izvor: Koha – Poslanik PDK, Bekim Hadžiu, pitao je ministra zdravlja Arbena Vitiju da li ga je saslušavalo tužilaštvo, pošto je tvrdio da su zloupotrebe počinjene tokom pandemije prošle godine.

Vitija je kazao da je za svaki ugovor koji je potpisan u Ministarstvu zdravlja zatražio da se ispita.

„Ono što sam svaki put rekao i dalje kažem je da sam se za svaki ugovor koji sam potpisao u Ministarstvu zdravlja zatražio i tražim ponovo da se ispita i zatražio sam od policije da dođe i vidi ih. Procesuira. Sa mnom Tužilaštvo nije obavilo razgovor i čim budem imao razgovor sa njima, objaviću ne samo na ovoj govornici, već i za građane“, odgovorio je Vitia sa govornice Skupštine.

„Garantujem da ni u jednom trenutku neće doći do kašnjenja, na osnovu onoga što je predviđeno dolaskom vakcina. Moći ćemo da vakcinišemo najmanje 60% stanovništva do kraja godine. Novi plan izrađujemo već tri nedelje i pre 15. juna on će stupiti na snagu, a bez toga će započeti masovna vakcinacija, što će povećati tim za vakcinaciju, gotovo ih utrostručujući“, rekao je on.

Vitija je kazao da je do sada vakcinisano oko 60 hiljada građana Kosova.

„Do sada smo primili 62.400 doza iz Kovaksa i oko 15 hiljada doza od EU i do danas smo prvom dozom vakcinisali oko 60 hiljada građana“, rekao je dalje Vitija.

Negirao je da ga je Tužilaštvo saslušalo za vreme dok je bio ministar u Vladi.

„Nisam saslušan od strane Tužilaštva, i u trenutku kada budem bio saslušan javno ću objaviti za građane“, rekao je dalje Vitija.

Polemika između Hadžiua i Kurtija oko dodatnih plata zdravstvenih radnika

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Poslanik PDK, Bekim Hažhiu, na današnjoj sednici Skupštine pitao je premijera Aljbina Kurtija, zašto nisu izvršene sve dodatne isplate zdravstvenim radnicima i zašto su zaustavljene. Hadžiu je rekao da su zdravstveni radnici primali dodatke 10 meseci, dok su za pet meseci bez tih primanja, zbog čega je Kurti rekao da je plata samo jedna dimenzija borbe protiv pandemije i da su im obezbedili vakcine.

Hadžiu je reagovao na Kurtija da to nije odgovor koji je zatražio, rekavši da za vakcine: „Videli smo koliko ste učinili za vakcinaciju jer su otišli ​​u Kukeš“.

U međuvremenu, Kurti mu je rekao da je vlada uspela da upravlja pandemijom.

„Prema njegovim rečima, sprovodiće se vladine odluke. Sprovodiće se vladine odluke, jer imamo prioritet, ne samo finansijsko pitanje, već pre svega javno zdravlje“, rekao je Kurti dalje.

Sednica i rasprava u Skupštini se nastavlja.

Zemaj: Vlast ne dozvoljava opoziciji da govori u Skupštini

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Poslanik Demokratske lige Kosova Armend Zemaj rekao je da vlast ne dozvoljava da se čuje glas opozicije. Prema njegovim rečima, to se pokušava zabranom govora u Skupštini Kosova.

Zemaj je na današnjoj sednici Skupštine izjavio da je to učinila potpredsednica Skupštine Saranda Bogujevci, dodajući da nije dozvolila opozicionim poslanicima da razgovaraju o Kosovskoj agenciji za privatizaciju i Regulatornom telu za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP).

„Strategijom se pokušava da se glas opozicije, glas poslanika ne čuje o temama koje su veoma važne. Propisom Skupštine tvrdi se da se čuva ustavna nezavisnost, vi morate poštovati ovaj propis“, rekao je Zemaj.

Zemaj je rekao da predsedavajuća sednicom Saranda Bogujevci nije dozvolila opozicionim poslanicima da govore, uprkos uredbi Skupštine.

„Potpredsednica Skupštine danas nije dozvolila govor prema propisu da govorimo. Bez obzira na temu, svaki poslanik ima pravo da raspravlja, tražili smo da rasprave budu uključene u dnevni red odbora PAK-a i ARKEP-a“, rekao je Zemaj.

Sukobi između Bogujevci i Gašija sa isključivanjem mikrofona

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Došlo je do verbalnog sukoba između zamenice predsednika skupštine Sarande Bogujevci i šefa poslaničke grupe LDK Arbena Gašija (Gashi).

Sve ovo je usledilo nakon što je vlada želela da na dnevni red stavi pregled preporuke za godišnji izveštaj KAP i imenovanje članova odbora ARKEP.

Opozicija se jednoglasno usprotivila ovom nazivajući ishitrenom akcijom.

Nakon razgovora opozicije, Bogujevci i Gaši razgovarali su sa isključenim mikrofonima. Sve što se može razumeti je insistiranje Bogujevci koja je nekoliko puta zatražila od Gašija da sedne na svoje mesto.

Skupština Kosova započela je danas plenarnu sednicu Skupštine sa dva predloga, godišnjim izveštajem KAP i imenovanjem članova odbora ARKEP.

AAK: LVV pokušava da prošvercuje teme koje nisu hitne

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Šef poslaničke grupe AAK Besnik Tahiri, na današnjoj sednici o kojoj se raspravlja o godišnjem izveštaju Kosovske agencije za privatizaciju i odbora ARKEP, rekao je da LVV ovim pokušava da „zarobi državu“.

„Parlamentarna grupa AAK vidi ovaj pristup i ovu logiku krijumčarenja tema na sednici, vidimo je kao pogrešnu logiku koja nije u parlamentarnom duhu i pre svega je povezana sa temom koja nije hitna“, rekao je Tahiri.

Za njega je imenovanje odbora ARKEP-a i razrešenje KPA-a cilj LVV-a da zarobi institucije.

„Ako postoji hitnost, ova tema je na dnevnom redu predsedništva i o njoj se nikada nije razgovaralo u predsedništvu. Mislimo da je namera da se dnevni red odloži sa jednim ciljem, zarobljavanje institucija, jedna po jedna, a mi smo protiv toga i tražimo da se održi druga sednica“, dodao je Tahiri.

Mimoza Kusari Ljilja (Lila), v.d. predsedavajuće parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje na današnjoj sednici predložila je uvođenje dve dodatne tačke na dnevni red. Zatražila je da se na dnevni red uvrsti godišnji izveštaj Kosovske agencije za privatizaciju, kao i izveštaj odbora ARKEP.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.