Klokot: Podneta optužnica protiv četvorice za kupovinu glasova i uticaj na slobodnu volju birača

 

Osnovno tužilašto u Gnjilanu podnelo je optužnicu protiv četiri osobe – M.K, A.D, Dž(Xh).B i A.T. osumnjičene da su za vreme lokalnih izbora u Klokotu kupovali glasove i uticali na slobodno odlučivanje birača.

Naime, M.K i A.D se terete da su 16. oktobra u Klokotu počinili krivično delo „kršenje slobodnog odlučivanja birača“ iz člana 210 KZRK-a.

Kako navode iz ovog tužilaštva, bez iznošenja drugih detalja, oni su iskoristili tešku ekonomsku situaciju Dž.B. u zamenu za glasove.

Treći optuženi – A.T. je, dodaje se u optužnici, kako bi obezbedio 10 glasova za jednog od kandidata za gradonačelnika, bez preciziranja kog, dao novac u iznosu od 200 evra okrivljenom Dž(Xh).B.

A.T. i Dž(Xh). B. se terete da su izvršili krivično delo „Davanje ili primanje mita u vezi glasanja“ iz člana 212. KZRK

Podsetimo, tužilaštvo u Gnjilanu saopštilo je na dan izbora da su u Klokotu dan ranije uhapšene upravo četiri osobe, a u vezi sa izbornim procesom, tj. zbog sumnje da su počinili krivična dela „Kršenje slobodnog odlučivanja birača“ i „Davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem“.

Kako je potom za prištinske medije potvrdio tužilac Agron Uka, tada je uhapšen sin bivšeg  gradonačelnika Klokota zbog sumnje da je kupovao glasove, a da su među uhapšenima još tri osobe koji su rođaci kandidata za odbornike.

On je dodao da su kod uhapšenih pronađene vizit karte Srpske liste, glasački listići i dve novčanice od po 100 evra.

Izborna hronika: Hapšenja, privođenja i žalbe zbog prekršaja u vezi sa izborima

Jedanaest dana nakon završetka izbora, Centralna izborna komisija danas je objavila konačne rezultate prvog kruga glasanja.

U svih 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu pobedu je odnela Srpska lista, dok jedino u Klokotu kandidat ove stranke Vladan Bogdanović nije uspeo da dobije podršku više od 50 odsto birača u prvom krugu, usled čega će se održati drugi krug izbora.

Osim Klokota, u drugi krug ići će i Đakovica, Glogovac, Gnjilane, Dragaš, Istok, Kačanik, Klina, Kosovo Polje, Kamenica, Obilić, Orahovac, Podujevo, Priština, Prizren, Štimlje, Vitina, Vučitrn, Mališevo, Junik i Mamuša.

O svim dešavanjima u vezi sa izborima čitajte u posebnoj vesti: Danas su kosovski lokalni izbori, birališta otvorena, Srbi kolektivno glasajuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.