Selaković: Više od 10 zemalja spremno da povuče priznanje; Kosovsko MSP: Srbija ne prestaje sa napadima

Selaković Grevala

Srbija nikada nije zaustavila napade na Kosovo i kontinuirano je radila na slabljenju pozicije Kosova u međunarodnoj areni, stigla je danas optužba iz Prištine nakon što je srpski šef diplomatije saopštio da je više od 10 zemalja spremno da povuče priznanje Kosova.

Početkom septembra meseca ove godine istekao je moratorijum na koji su se obavezali Beograd i Priština godinu dana ranije.

Dokumente, u javnosti poznatije kao „Vašingtonski sporazum“, potpisali su tada u Beloj kući predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i bivši kosovski premijer, Avdulah Hoti.

Jedna od tačaka ovog sporazuma nalagala je da se Srbija obavezuje da u narednih godinu dana neće da sprovodi kampanju otpriznavanja nezavisnosti Kosova i da neće da lobira da se Kosovu uskrati mogućnost za članstvo u međunarodnim organizacijama, dok se Priština obavezala da neće da lobira za članstva u međunarodnim organizacijama.

Nakon što je prestao da važi ovaj moratorijum, u Beogradu i Prištini se sve češće govorilo o povlačenju, odnosno, sticanju novih priznanja.

Predstavnici vlasti u Beogradu sastajali su se sa zvaničnicima drugih država kojima su se zahvaljivali na tome što poštuju teritorijalni integritet Srbije i najavljivali moguća povlačenja priznanja onih zemalja koje su već priznale Kosovo.

Prištinski zvaničnici takođe su ubeđivali predstavnike zemalja koje nisu priznale Kosovo da to i učine.

Zajedno sa ovakvim narativima, u Prištini i Beogradu mogle su se čuti optužbe da druga strana ne poštuje ono što je dogovoreno.

Tako je bilo i ove nedelje.

Mnogo više od deset država je spremno da preispita svoje odluke o Kosovu i Metohiji, upozorio je juče Prištinu ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković.

Šef srpske diplomatije, međutim, u intervjuu za Večernje novosti, kazao je da Srbija neće da povuče prvi potez, jer bi odmah, kako je kazao „bila proglašena za provokatora“.

„Štaviše, bili smo spremni i da nastavimo moratorijum na lobiranja za priznavanja i otpriznavanja dogovoren Vašingtonskim sporazumom, ali u Prištini ne postoji dobra volja za poštovanjem bilo kog sporazuma“, rekao je Selaković, a preneo Tanjug.

Naveo je da Beograd u svakom trenutku deluje kao da će Priština sutra da traži prijem u međunarodne organizacije, kao što je UNESCO, kako bi bio spreman na takav faktor iznenađenja i da u skladu sa tim preduzima odgovarajuće mere i vuče poteze.

Selaković je upozorio da se „grdno vara“ svako ko misli da može kosovsko-metohijski problem da reši tako što će Srbiji „zavrtati ruku“ i terati je da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost.

„Niti će to rešiti taj problem, a još manje će Srbija tako nešto da uradi. Koliko god da je manevarski prostor za našu državu uzak i mali, toliko je veća naša rešenost da se svom snagom borimo za zaštitu državnih interesa na KiM, za prava srpskog i drugih nealbanskih naroda, prava SPC, za očuvanje naše verske, kulturne i istorijske baštine“, poručio je Selaković, prenosi Tanjug.

Na pitanje da li su tačne informacije da velike zapadne sile, pogotovo SAD, žele da se pitanje Kosova završi do kraja 2022. godine, ministar kaže da sve to što neko smatra rešenjem, podrazumeva saglasnost zvaničnog Beograda.

„Naš stav po tom pitanju je vrlo jasno izneo predsednik Aleksandar Vučić, mi kao članovi vlade i premijerka taj stav sledimo. Ako neko misli da je kompromisno rešenje u kome ćemo mi prihvatiti nešto kao rešeni status – to niti je kompromisno rešenje, niti je uopšte rešenje. I mi na to pristajemo“, rekao je Selaković.

Povodom navoda srpskog ministra, kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore je u odgovoru Telegrafiju saopštilo da Srbija „nikada nije zaustavila napade na Kosovo i da se ne pridržava dogovora“.

„Nažalost, Srbija nikada nije zaustavila napade na Kosovo i kontinuirano je radila na slabljenju pozicije Kosova u međunarodnoj areni. Ni ona nije ispoštovala dogovore i javni zvaničnici ove države su pozvali na otpriznavanje Kosova“, navodi se u odgovoru Ministarstva spoljnih poslova za Telegrafi.

I dok optužuju Srbiju, ujedno tvrde da ovo ministarstvo vredno radi na jačanju međunarodnog subjektiviteta Kosova.

„Vlada Republike Kosovo je veoma posvećena i svaki dan veoma ozbiljno radi na jačanju međunarodnog subjektiviteta Republike u saradnji sa međunarodnim prijateljima i partnerima“, naveli su.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.