Objavljeni konačni rezultati lokalnih izbora za gradonačelnike, 21 opština ide u drugi krug

Foto: KoSSev

Vest je ažuriana

Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate prvog kruga lokalnih izbora za gradonačelnike koji su održani 17. oktobra. Srpska lista odnela je pobedu u svih 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu. Ova stranka jedino nije uspela u Klokotu da zadobije podršku više od 50 odsto birača, tj. pobedi u prvom krugu.

Konačni rezultati potvrdili su preliminarne – da je u prvom krugu izabrano 17 gradonačelnika, a dok će se, usled toga što nijedan kandidat nije uspeo da dobije podršku veću od 50 odsto, 21 opština ići u drugi krug izbora koji je zakazan za 14. novembar.

Među opštinama koje idu u drugi krug je i jedna sa većinski srpskim stanovništvom – Klokot, koja je ujedno jedina opština sa srpskom većinom u kojoj Srpska lista nije uspela da u prvom krugu obezbedi više od 50 odsto podrške birača.

Osim Klokota, u drugi krug ići će i Đakovica, Glogovac, Gnjilane, Dragaš, Istok, Kačanik, Klina, Kosovo Polje, Kamenica, Obilić, Orahovac, Podujevo, Priština, Prizren, Štimlje, Vitina, Vučitrn, Mališevo, Junik i Mamuša.

CIK je prethodno saopštio da će se predizborna kampanja za drugi krug glasanja odvijati u periodu od 8. do 12. novembra.

Nakon završetka izbora Centralna izborna komisija odlučila je u dva navrata da vrši ponovno brojanje glasova – prvi put na ukupno 23 biračka mesta – 8 za gradonačelnike i još 15 za opštinske izbore, a drugi put pre četiri  dana – na ukupno 43 biračka mesta, tj. 8 za gradonačelnike i 35 za opštinske izbore.

Ponovnog glasanja u prvom krugu nije bilo, iako su zahtevi političkih stranaka za ovakve akcije upućeni.

Kako danas prenosi Koha, rezultati sa ponovnog brojanja pokazali su samo nekoliko manjih tehničkih ili ljudskih grešaka.

Odluka o objavljivanju konačnih rezultata usledila je nako što su Izborni panel za žalbe i predstavke, kao i kosovski vrhovni sud, odlučili po svim žalbama prethodno iznetim.

CIK je ujedno obavestio političke subjekte i kandidate da će u roku od 24 sata moći da podnesu svoje žalbe IPŽP-u.

Rezultati izbora za gradonačelnike u srpskim sredinama

Prema potvrđenim rezultatima izbora za gradonačelnike, Srpska lista odnela je pobedu u svih 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu. Ova stranka jedino nije uspela u Klokotu da zadobije podršku više od 50 odsto birača, tj. pobedi u prvom krugu.

U Leposaviću je, prema potvrđenim rezultatima, kandidat Srpske liste, Zoran Todić, zadobio podršku od 97.85 odsto, odnosno, 9.065 birača.

Drugi na listi je Šaćir Hetemi iz PDK, koji je osvojio 199 glasova, tj. 2.15 odsto.

U Severnoj Mitrovici pobedio je takođe kandidat Srpske liste, Milan Radojević, sa podrškom 91.12 odsto birača, 10.833 ljudi.

Kandidat Erdan Atić ispred GI „MItrovica“, zadobio je 1.056 odsto, tj. 8.8.

Saša Milosavljević, kandidat Srpske liste za gradonačelnika Novog Brda, osvojio je 3.548 glasova, odnosno 63.19 odsto, a njega prati Bajruš Imeri iz LDK, sa podrškom od 24.79 odsto, tj. 1.392 osvojena glasa.

U Zubinom Potoku pobedu je odneo kandidat Srpske liste, Srđan Vulović sa podrškom 3.225 birača, odnosno 83.53 odsto.

Drugi na listi bio je Slaviša Biševac isred GI „Zubin Potok“, koji je zadobio 377 glasova, odnosno 9.76 odsto, dok je albanski predstavnik u ovoj opštini, Ćerkin Veselji ispred LDK osvojio 259 glasova, tj. 6.71 odsto.

U Zvečanu je takođe pobedio kandidat Srpske liste – Dragiša Milović, sa 5.394 glasa, ili 98.43 odsto. Njegov protivkandidat – Slađana Pantović dobila je 86 glasova ili 1.50 odsto.

Kandidatkinja Srpske liste u Gračanici, Ljiljana Šubarić, nije odnela ubedljivu pobedu kao kandidati ove stranke na Severu Kosova, tj. dobila je 6.506 glasova, odnosno 77.73 odsto. Njen protivkandidat Branimir Stojanović, osvojio je 1.843 glasa, ili 22.07 odsto.

Kandidatkinja Srpske liste u Ranilugu, Katarina Ristić-Ilić osvojila je 2.427 glasova, tj. 100 odsto, a s obzirom na to da je bila jedini kandidat.

U Partešu su se nadmetala tri srpska kandidata za gradonačelnika. Pobedila je Dragana Petković ispred Srpske liste, sa 75.35 odsto, tj. 1.684 glasa.

Drugi na listi je Nenad Cvetković ispred „Narodne sloge“, sa 475 glasova – 21.26 odsto, a treći – Jugoslav Jovanović sa 76 glasova, tj. 3.46 odsto.

Klokot je jedina opština sa srpskom većinom u kojoj Srpska lista nije uspela da pobedi u prvom krugu. I u ovoj opštini za gradonačelnika trku su trčala tri Srbina.

Vladan Bogdanović ispred Srpske liste osvojio je 789 glasova – 41.01 odsto. Drugi na listi je Strahinja Spasić, GI „Srpska narodna sloga“ koji je osvojio 699 glasova, ili 36.33 odsto, dok je Saša Mirković iz „Narodnog jedinstva“ dobio 436, ili 22.36 odsto podrške.

Mirković je nakon završenih izbora javno dao svoju podršku kandidatu Srpske liste u drugom krugu izbora i pridružio se ovoj stranci.

U Štrpcu je pobedio takođe kandidat Srpske liste, Dalibor Jevtić sa podrškom od 4.148 glasova, tj. 59.70 odsto, dok je drugoplasirani Saša Vasiljević ispred GI „Sloboda Štrpce“, osvojio 1.113 glasa, tj. 16.02 odsto.

Više o lokalnim izborima na Kosovu na našoj tematskoj stranici: Lokalni izbori na Kosovu 2021Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.