Kisić: Položaj Srba na Kosovu dramatično pogoršan zbog priča o podeli Kosova

Izabela Kisić
Foto:N1

Pregovori o podeli Kosova moraju odmah da prestanu jer je to dramatično pogoršalo situaciju Srba na Kosovu, rekla je Izabela Kisić iz Helsinškog odbora govoreći o nalazima izveštaja te organizacije o položaju srpske zajednice na Kosovu. Ono što bi trebalo da bude kompromis nije razmena teritorija već opšte dobro za stanovništvo, dodala je.

Kisić je navela da su Srbi i na jugu i na severu Kosova protiv podele, kao i da su danas oni u mnogo lošijem položaju.

„Strah i neizvesnost danas su dominantno osećanje kod njih i od kad su počeli razgovori o podeli Kosova, oni sada ne mogu da planiraju budućnost na Kosovu, plaše se da ako se desi podela da će doći i do iseljavanja stanovništva, da će oni koji ostanu u toj situaciji na Kosovu južno od Ibra biti potpuno marginalizovani“, objasnila je.

Taj izveštaj na kojem je Helsinški odbor radio četiri meseca, razgovarajući sa više od 40 sagovornika, građana srpske nacionalnosti na Kosovu, naišao je na potpuno ignorisanje u zvaničnom Beogradu, za razliku od Prištine, gde je bilo velikog interesovanja za izveštaj i njegove preporuke, kaže Kisić.

„Pre svega kod Ramuša Haradinaja, koji se složio s preporukama, a videćemo da li će raditi na tome“, dodala je.

Bez obzira kada će status Kosova biti rešen, rekla je ona, mora da se istovremeno radi na integraciji kosovskih Srba u kosovsko društvo.

Izveštaj je naišao na potpuno ignorisanje u zvaničnom Beogradu, za razliku od Prištine, gde je bilo velikog interesovanja za izveštaj i njegove preporuke.

„Podela Kosova znači stvaranje etničkih država na Balkanu, i to je pogubno ne samo za srpsku manjinu na Kosovu već za sve manjine u regionu, ali i za Srbiju. Zahtevi manjina unutar Srbije da se pripoje maticama u tom momentu postaju legitimni i to postaje i problem Evrope“, objasnila je.

Glavni problem srpske zajednice na Kosovu, nalazi su izveštaja, jeste socijalno ekonomski život, socijalni položaj stanovništva i to što nema nikakvog plana za privredni razvoj srpske zajednice na Kosovu.

„Izvor prihoda jesu plate iz javnih institucija i problem je da zvanični Beograd upravo to koristi kao najznačajniji ucenjivački potencijal građana Kosova i preko toga manipuliše građanima Kosova. Pa tako imate veliki broj i procenat siromašnog stanovništva na Kosovu i mali sloj privilegovanih, onih koji su lojalni zvaničnom Beogradu i imaju monopol nad poslovima u institucijama, pozicije u Upravnim odborima, i imate porodice koje zaradjuju tri, četiri hiljade evra i one koje zaradjuju 100, 200 evra mesečno“, rekla je ona.

Kisić je istakla da je ono što bi trebalo da bude kompromis, ne razmena teritorija, već opšte dobro za stanovništvo i ekonomski razvoj, što je teško postići dokle god se ne zna koje su to granice, ko će tu da investira, ako se manipuliše sa tim da će sutra taj deo biti možda deo neke druge države.

„Niko ne vodi računa o ljudima već samo o teritoriji“, istakla je.

Kako je rekla, Srpska lista je „pion u rukama Beograda“, instrument koji Beograd koristi da utiče na srpsku zajednicu na Kosovu, i ona uopšte ne zastupa ni u parlamentu niti u institucijama interese srpske zajednice na Kosovu.

„Tamo je veoma teško, posebno na severu, da se čuje bilo kakvo drugačije mišljenje. Tamo je situacija još više teža, ne samo da bi se izbegao epitet izdajnika, tamo je bilo više od 60 fizičkih napada u poslednje dve godine, uključujući jedno ubistvo koje i dalje nije rešeno. Pretnje su ozbiljnije nego bilo gde, i to sa srpske strane. Srbi nemaju pretnje od Albanaca, već od pojedinih Srba“, objasnila je.

Govoreći o preporukama izveštaja te organizacije, ona je rekla da prvo moraju odmah da prestanu razgovori o podeli Kosova, Beograd mora da nastavi proces normalizacije odnosa sa Prištinom, koji nikada od 2000. nisu bili na nižem nivou nego danas.

Takođe, dodala je, Beograd mora da prestane da blokira Kosovo u međunarodnim institucijama, treba da se nastavi integracija Srba u kosovsko društvo, i tu je velika odgovornost na vladi Kosova, a mora da se obezbedi privredni ekonomski razvoj srpske zajednice na Kosovu.

Kisić je dodala i da je potrebno da se uvede učenje albanskog u srpskim obrazovnim institucijama, kao i srpskog u albanskim jer je jezik danas jedan od glavnih prepreka komunikacije, kao i da se posebna pažnja posveti mladim ljudima, jer žive izolovano i njihova jedina komunikacija sa svetom je internet.

Među preporukama jeste i da predstavnici kosovskih institucija odlaze u mesta gde žive Srbi i direktno razgovaraju sa građanima, potrebni su i susreti posebno mladih ljudi srpske i albanske nacionalnosti, kao i da iz međunarodne zajednice treba da se prestane sa signalima ohrabrivanja ideje o podeli Kosova.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.