Ljimaj: Takse postigle svoj cilj, pre ili kasnije, neizbežan dijalog sa Srbijom

Fatmir Ljimaj Rubikon
Foto: Koha

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, postavivši zahtev Srbiji da prizna Kosovo u zamenu za ukidanje takse prekoračio je zajedničku odluku o uvođenju iste. „Mi bismo svi to želeli, ali mi, zaista, svi znamo da pre ili kasnije moramo da imamo dijalog sa Srbijom“, izjavio je sinoć zamenik kosovskog premijera i kopredsedavajući pregovaračkog tima, Fatmir Ljimaj u emisiji Rubikon.

Ljimaj smatra da je uvođenje takse, kao politička odluka, postiglo svoj cilj.

“Došao je trenutak kada je politička odluka poput uvođenje takse potresla zvaničnike Srbije, uvideli su da smo veoma ozbiljni i možda su ovo bili signali iz Srbije da su spremni da počnu da poštuju ovu državu“, izjavio je Ljimaj, prenosi Koha.

„Političke odluke nisu večne, postigla je svoj cilj, ukoliko ste dostigli stadijum do kojeg ste želeli da idete, onda treba da sednete i diskutujete o tome“, kaže.

„Naravno, premijer je otišao korak dalje. I dalje postoji zajednički stav. On je postavio takse do priznanja. Mi bismo svi to želeli, ali mi zaista svi znamo da pre ili kasnije moramo da imamo dijalog sa Srbijom“, zaključuje Ljimaj.

Upitan koliko dugo se koalicioni partneri Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj nisu sastali, Ljimaj je saopštio da je prošlo tri nedelje, ali i da će, kako je najavio, imati zajednički sastanak danas. Izjavio je i da nije upoznat sa tim da premijer i predsedavajući skupštine ne pričaju.

Kako kaže, Pregovarački tim i Platforma za dijalog sa Srbijom vratili su dijalog u normalu nakon izjava kosovskog predsednika, Hašima Tačija, o korekciji granica.

Rekao je da je ovo Tačijeva ideja još od avgusta i da je to verovatno bilo prvi put da postoje „različiti stavovi među državnim liderima“.

„Ovo je dovelo do kreiranja Pregovaračkog tima i platforme. Nakon toga vratili smo se u normalu u vezi sa ovim pitanjem. Sada je normalno. Skupština je izglasala platformu, delegaciji je dat mandat da predstavlja poziciju skupštine. Svi mi, zvaničnici, imamo dužnost da kada govorimo o dijalogu sa Srbijom, da se pozivamo na platformu. Sve brige, kontroverze, neslaganja ljudi, platforma je stavila tačku na to“, rekao je.

Naveo je da Kosovo sada ima jasnu pregovaračku poziciju u dijalogu i da je to uzajamno priznanje u trenutnim granicama.

„Ne možemo da pregovaramo sa drugom državom a da ne znamo to. Dve države mogu da pregovaraju o svemu, nakon što priznaju jedna drugu, čak i o granicama, ukoliko žele. Dijalog je za uzajamno priznanje. Kada dve države priznaju jedna drugu, onda mogu da vrše demarkaciju, kao sa Crnom Gorom, kao dve nezavisne države. Mi nemamo zvaničan stav Srbije, samo Kosova, i to je platforma“, rekao je Ljimaj.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.