Nacionale: Šta se to dešava? SAD hvale Vučića, a nervira ih i EU – način dijaloga premijera Aljbina Kurtija

Foto: Instagram

Izvor: Nacionale.com (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Reakcije nakon završetka sastanka Kosova i Srbije 18. avgusta u Briselu ne prestaju. Posebno su brojne izjave Amerikanaca. Nakon Stejt departmenta, danas se oglasio i Kristofer Hil, glavni američki diplomata u Beogradu, i veoma značajna ličnost američke diplomatije.

Imao je sjajne reči za predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srbiju, rekavši da su u Brisel došli u pravom duhu.

U videu objavljenom na Tviteru, Hil je govorio o sastanku, rekavši da su svi uznemireni što nije postignut dogovor.

Hil je čak na video snimku rekao da je ohrabren boljim odnosima između SAD i Srbije, iz onoga što je juče video.

Međutim, američka ambasada u Prištini se još nije oglasila o dijalogu, ne pokazujući kakvo je mišljenje o pristupu premijera Aljbina Kurtija Briselu.

Hil ima velike reči za Srbiju

Šef ambasade SAD u Beogradu opisao je 18. avgust kao dug dan, sa mnogo sastanaka i pregovora. Jedan od stubova Stejt Departmenta je naglasio da su svi pomalo razočarani što nisu rešili probleme.

„Bio je juče veoma dug dan u Briselu, mnogo razgovora, sastanaka, pregovora. Naravno, svi su pomalo razočarani što nisu imali priliku da reše probleme na kratko, ili na duže vreme“, rekao je on.

Hil je neumorno hvalio Srbiju, rekavši da je na razgovor došla u pravom duhu.

„Vrlo je jasno da je Srbija došla do razgovora u pravom duhu, naravno da su uradili dosta posla po ovom pitanju, ali su bili spremni da razgovaraju i pregovaraju o daljem putu“, dodao je Hil.

Čak i pravi duh, koji spominje diplomata sa dugogodišnjom karijerom u Stejt Departmentu, kaže da mnogo pomaže Srbiji.

Mislim da je to dobro, ne samo za razgovore sa Kosovom, već uopšte za odnos SAD i Srbije“, naglasio je glavni američki diplomata u Srbiji.

Hil, koji je upoznat sa Zapadnim Balkanom, gde je služio tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, rekao je da je na osnovu onoga što je juče video ohrabren za odnos SAD i Srbije.

Imamo mnogo toga zajedničkog i ohrabren sam za budućnost. Ne treba sve što rade Srbija i SAD da se odnosi na Kosovo, naravno da želimo da radimo na tome i da nađemo razumevanje, ali mislim da postoje druga pitanja na kojima treba da radimo sa Srbima i ohrabruje me to, posle ono što sam juče video.

Kao nešto dobro, opisao je i odnos SAD i EU.

„Ali mislim da je bilo nekih pozitivnih pomaka, u početku, SAD i EU mnogo rade zajedno. Postoji razumevanje ovog pitanja i dobra hemija između SAD i EU. Mislim da će nam to dobro poslužiti dok idemo napred“, zaključio je Hil.

„Nervozni“ sa Kurtijem

Međutim, Ambasada SAD na Kosovu nije dala nikakvu izjavu o 18. avgustu, kao što je to učinila njena sestra u Srbiji.

O ovom delu nije govorio ni sam američki ambasador Džefri Hovenijer.

U međuvremenu, izvori lista Nacionale ukazuju na to da i SAD i EU nervira način dijaloga premijera Aljbina Kurtija.

Ovi izvori su čak istakli da je Kurti bio izuzetno uporan u svojoj ideji da ne pregovara ni o čemu drugom, osim o pitanju 1. septembra, datuma kada ističe jednomesečno odlaganje sprovođenja reciprociteta.

Do sada, u svim javnim izjavama aktera dijaloga Kosova i Srbije, o Kurtijevom pristupu nije izrečena ni jedna reč o tom slučaju.

U međuvremenu, Stejt Department juče je još jednom pojasnio da dijalog ostaje prioritet za SAD.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.