Vladimir Orlić, novi direktor BIA

Vladimir Orlić, novi direktor BIA
FOTO: Tanjug/Jadranka Ilić

Savet za nacionalnu bezbednost je na današnjoj sednici dao saglasnost za imenovanje Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), prenosi N1.

Vladimir Orlić je rođen 15. aprila 1983. u Beogradu, završio je osnovnu školu „Jovan Popović“ u Obrenovcu, a zatim i Matematičku gimnaziju u Beogradu.

Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Odseku za elektroniku, telekomunikacije i automatiku, na smeru za telekomunikacije, gde je stekao i zvanje doktora nauka elektrotehnike i računarstva, navodi se na sajtu Otvoreni parlament.

Profesionalno je bio angažovan u struci na poziciji inženjera za istraživanja i razvoj u različitim naučno-istraživačkim institutima.

U njegovoj biografiji se navodi da je autor više od 80 naučnih i stručnih radova, tehničkih rešenja, učesnik na više projekata Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i u većem broju internih kompanijskih projekata, namenjenih komercijalnom tržištu.

U naučno zvanje naučni saradnik u oblasti tehničko-tehnoloških nauka – elektronika, telekomunikacije i informacione tehnologije, izabran je 2015. godine, a reizabran 2020.

U SNS od 2008. godine

Na lokalnim izborima 2016. godine izabran je za odbornika u Skupštini opštine Čukarica. Bio je kandidat za odbornika u Skupštini grada Beograda na listi Srpske napredne stranke 2012. godine, i odbornik u skupštini grada Beograda u sazivima od 2014. godine i 2018. godine.

Član je Srpske napredne stranke od 2008. godine, odnosno, od godine osnivanja. U stranci je primarno obavljao dužnosti u sferi informisanja i medija, kao i organizacionih poslova. Bio je predstavnik stranke u radnim telima Evropske narodne partije. Od 2009. do 2015. više puta je biran za predsednika Saveta za informisanje Opštinskog odbora SNS na Čukarici.

Za člana Predsedništva Srpske napredne stranke izabran je 2017., a od 2021. je potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

U julu 2022. Predsedništvo SNS saopštilo je da će, na predlog predsednika stranke Aleksandra Vučića, Orlić biti kandidat naprednjaka za predsednika Skupštine Srbije.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije, održanoj početkom avgusta 2022., izabran je za predsednika parlamenta. Na ovoj funkciji bio je do raspisivanja parlamentarnih izbora u novembru 2023. godine.

Poredio opoziciju sa Hitlerom

Orlić tokom svoje političke karije nije bio blagonaklon prema opoziciji. I u svojstvu potpredsednika parlamenta opoziciju je poredio sa Hitlerom, Gebelsom, fašistima, častio je izrazima, poput tajkuni, lopovi, šljam.

Medijsku pažnju i minute za skupštinskom govornicom trošio je i na uvrede na račun medija, pa je tako list Danas prozvao „Danasoidom“ i „sramotom srpskog novinarstva“.

I to sve pre četrdesetog rođendana. Kao „ekstra“ angažman u Orlićevoj zvaničnoj biografiji navodi se da je „završio obuku i edukaciju u Klasi slušalaca za rezervne oficire Vojske Srbije 2010. i stekao čin rezervnog potporučnika VS, kao i da je član Udruženja pisaca ‘Poeta’ na Čukarici“, piše Danas.

Podsetimo, BIRN je 2018. objavio dokumentaciju koja pokazuje da je inspekcija Ministarstva prosvete angažovanje Orlića i Aleksandra Martinovića kao predavača u Višoj medicinskoj školi u Ćupriji ocenila nezakonitim. Orlić je u maju 2020, u gostovanju na TV N1, negirao da je zaposlen u toj školi, ali je BIRN sutradan objavio dokumentaciju koja pokazuje da je on bio angažovan kao predavač na master studijama za školsku 2019/20 godinu.

N1


Pročitajte još: Vulin podnosi ostavku na mesto direktora BIA


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.