KFOR i EULEX uputili saučešće srpskoj Žandarmeriji

Komandant Kfora Salvatore Farina i zamenica šefa Euleksa Žoel Vešter uputili su danas saučešće policijskim službenicima srpske Žandarmerije zbog gubitka pripadnika Žandarmerije, Stevana Sinđelića, koji je ubijen na zadatku, javio je večeras KiM radio.

Žandarm Stevan Sinđelić (30) ubijen je u vatrenom obračunu sa albanskim šumokradicama, kada je naoružana grupa pucala na žandarme koji su obezbeđivali mesto uviđaja u rejonu sela Orlovac, u opštini Kuršumlija, gde je srpska policija juče pronašla šumokradice sa Kosova, saopšteno je iz MUP-a Srbije. Stevan Sinđelić je ranjen noćas oko tri časa, kada je više, zasad nepoznatih osoba albanske nacionalnosti, iz vatrenog oružja pucalo na žandarme koji su obezbeđivali mesto uviđaja, a jutros je preminuo na VMA, gde je helikopterom prebačen nakon ranjavanja. Pretpostavlja se da su napadači došli iz opštine Podujevo, koja se administrativnim prelazom graniči sa Kuršumlijom.
 
Farina i Vešter su pozvali kosovske vlasti da poboljšaju kontrolu duž administrativne linije radi sprečavanja nelegalnih aktivnosti i seče šuma.
 
„Nelegalna seča šuma je ogromna šteta u pogledu ekološkog i ekonomskog uticaja u regionu i, što je još važnije, generiše nasilje kao i međuetničke sukobe,“ navedeno je u saopštenju KFOR-a, a dostavljenom ovom radiju. 
 
„KFOR osuđuje ilegalnu seču šuma i sve nasilne ili nezakonite radnje, kao i nezakonit prelazak administrativne linije. U skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom, KFOR i Vojska Srbije će nastaviti da obavljaju sinhronizovane patrole duž administrativne linije“, zaključuje se u saopštenju i dodaje da KFOR, u bliskoj saradnji sa policijom Kosova i Euleksom, u skladu sa svojim mandatom i u okviru svojih sredstava i mogućnosti, radi na normalizaciji situacije.
 
Međutim, početkom avgusta, tokom susreta komandanta KFOR-a Salvatorea Farine sa Načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Ljubišom Dikovićem, iz KFOR-a je tada saopšteno da je komandant KFOR-a preneo generalu Dikoviću da je na teritoriji Kosova „trend veoma pozitivan," posebno potvrdivši da je situacija mirna i stabilna duž cele administrativne linije razgraničenja, a saopšteno je i da nema novijih izveštaja o značajnim incidenatima, događajima, ili prekršajima, koji bi ugrozili sigurnost i slobodu kretanja.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.