Dečanske monahe kosovski Albanci ispratili uvredama, natpisima "OVK" i zastavama Republike Albanije

Nakon što je grupa kosovskih Albanaca jutros sprečila pravoslavne srpske vernike da učestvuju u proslavi praznika Uspenja Presvete Bogorodice u selu Mušutište, kod Suve reke, liturgiju su služili samo dečanski monasi koji su uspeli da stignu u selo pre okupljanja demonstranata, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.
 
Nakon liturgije, monasi su u pratnji kosovske policije napustili selo, ispraćeni galamom i uvredama okupljenih Albanaca, koji su nosili natpise "OVK" i zastave Republike Albanije.
 
Tri autobusa sa 150 srpskih vernika koji je trebalo da prisustvuju jutrošnjoj liturgiji, vraćena su iz Mušutišta u Zočište, gde im je kasnije dečanski jeromonah, otac Petar, presekao slavski kolač. 
 
Prilikom zaustavljanja autobusa u Mušutištu, lakše je povređen Srbin Miodrag Marković. Kosovska policija je sprečila veći incident i u policijskoj intervenciji povređeno je i nekoliko Albanaca.
 
Jutrošnja liturgija u Mušutištu je služena na ruševinama Bogorodičine crkve iz 1315. godine. Praznik Uspenja Presvete Bogorodice, koji je u narodu poznat i kao Velika Gospojina, jedan je od najznačajnijih hrišćanskih praznika, a mnoge porodice na Kosovu i Metohiji danas proslavljaju i krsnu slavu. Takođe, današnji dan je označen kao neradan dan u velikim međunarodnim organizacijama na Kosovu, kao što je UN.

Čin zabrane propovedanja vere

Kosovski ministar za povratak Dalibor Jevtić je u reakciji na današnje događaje naglasio da je sprečavanje raseljenih Srba da posete lokalne svetinje u selu Mušutište i u Đakovici – nedopustiv čin, "ravan zabrani propovedanja svoje vere."
 
„Nedopustivo je da se danas u dvadesetprvom veku, kada svi mi težimo demokratskom društvu, dešavaju ovakve stvari. Sprečavanje Srba iz Suve Reke i okolnih sela, iako je poseta bila najavljena, da posete svetinju u Mušutištu i obeleže praznik Velike Gospojine u lokanoj crkvi i raseljenih Srba da posete crkvu u Đakovici i tamo obeleže ovaj praznik – je nezamislivo u današnjem vremenu." 
 
On je ocenio i da ovakvi incidenti vraćaju kosovsko društvo unazad i apelovao je na međunarodne i ostale predstavnike da uspostave slobodu življenja.
 
"Još jedan u nizu velikog broja apela upućujem svim relevantnim faktorima na Kosovu, da preduzmu sve neophodne mere kako bi svaki pojedinac na ovom prostoru imao svu slobodu življenja kakvu jedno demokratsko društvo pruža," zaključio je Jevtić.

Pogledajte galeriju fotografija današnjeg incidenta, koju smo preuzeli sa zvanične Internet stranice Eparhije raško-prizrenske: 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.