KFOR donirao opremu za digitalizaciju fresaka manastiru Visoki Dečani

Dečani
FOTO: Sava Janjić/Fejsbuk

Komandant Regionalne komande KFOR-a italijanski pukovnik, Andrea Bertaco, danas je sa svojim saradnicima uručio deo vredne donacije vojske Republike Italije manastiru Visoki Dečani. Reč je o opremi za digitalizaciju fresaka manastirske crkve koja je na listi Svetske kulturne baštine UNESCO.

Drugi deo opreme biće uručen u toku narednog meseca.

„Pored svog nesebičnog doprinosa bezbednosti i zaštiti manastira zajedno sa ostalim kolegama iz KFOR-a italijanska vojska je ovom donacijom dala značajan doprinos u očuvanju svetske kulturne baštine – srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji“, saopšteno je iz Manastira Visoki Dečani.

Donaciju su primili iguman manastira, arhimandrit Sava i jeromonah Petar koji je, kako navode, vredno radio sa italijanskim prijateljima na realizaciji projekta.

Pukovniku Bertacu, koji uskoro završava svoj šestomesečni mandat, i njegovim kolegama dodeljene su zahvalnice Manastira.

Arhimandrit Sava je posebno preneo zahvalnost Episkopa Teodosija. Gosti su potom posluženi povodom današnjeg praznika Sv. Vasilija Velikog i početka pravoslavne Nove Godine.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.