KEK najavio prodaju uglja od 20. oktobra

KEK Kosovo B
FOTO: KoSSev

Energetska korporacija Kosova (KEK) pokreće od 20. oktobra proces prodaje uglja građanima i preduzećima. Prodaja se sprovodi u sklopu mera kosovske vlade za ublažavanje energetske krize. Pozivaju sve zainteresovane da iskoriste ovu priliku, kako bi sebi olakšali plaćanje troškova grejanja tokom zimske sezone.

Kako iz KEK-a navode, izdvojeno je oko 150,000 tona uglja iz rudnika Jugozapadni Sibovac i planirano je da se ceo proces završi za 60 kalendarskih dana.

KEK precizira da je dostupna količina po stanovniku, odnosno domaćinstvu ograničena na jedan kamion od 10 tona, kao i to da je cena po toni uglja 15 evra za domaćinstva i 20 evra za preduzeća sa PDV-om, ne uključujući cenu utovara i transporta.

„Proces utovara i transporta će se izvršiti od strane ekonomskog operatora (EO) izabranog od strane KEK-a i ne može premašiti cenu utovara od 30 evra po kamionu i iznos od 2,40 evra po kilometru za transport“, navodi KEK.

Aukcija KEK-a za prodaju uglja građanima i preduzećima nije novina.

Prošle godine u junu KEK je prodao oko 300,000 tona uglja, dok je u avgustu ove godine, takođe pokrenuo aukciju za prodaju uglja koja je trajala do petog septembra, preneo je tada Kallxo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.