Gradonačelnik Peći prisustvovao ustoličenju patrijarha, gest koji nailazi na odobravanje

Gradonačelnik Peći
FOTO: RSE

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, ustoličen je juče na drevnom tronu srpskih patrijaraha u Pećkoj Patrijaršiji. Deo njegove besede, ali i prethodno šetnja Prizrenom i razgovor sa Albancima, privukli su posebnu pažnju medija u regionu i naišli na pozdravljanje.

„Molimo se za sve ljude, sunarodnike i one sa kojima živimo, uključujući pre svega braću Albance. Gradimo zajedno mir, kao što su ga gradile srpske porodice sa albanskim porodicama i koji su i u dobra i zla vremena čuvale Pećku svetinju i svete Dečane. Bog kao ljubav po svojoj suštini, ne gleda na to ko je ko. Da su svi božija deca, ti su čestiti Albanci znali“, kazao je u besedi patrijarh u Peći.

Ispod radara dela medija, prošlo je gotovo nezapaženo to da je gradonačelnik Peći, Gazmend Muhadžeri (Muhaxheri), bio gost na ustoličenju patrijarha u gradu kojim upravlja i za koji je odgovoran.

Gradonačelnik Peći je sedeo sa leve strane do patrijarha Porfirija i bio je počasni gost na svečanom ručku nakon ustoličenja.

Patrijarh se gradonačelniku Peći zahvalio na dolasku i poželeo mu da grad u kome se nalazi Pećka patrijaršija bude najuspešniji na Kosovu, nakon čega je usledio aplauz prisutnih.

Gradonačelniku se nakon ustoličenja zahvalio i princ-prestolonaslednik Filip Karađorđević.

Gazmend Muhadžeri je takođe prisustvovao ustoličenju prethodnog patrijarha Irineja 2010. godine.

Idro Seferi, novinar koji već godinama živi i radi u Beogradu, inače i sam Pećanac, pozdravio je to što je gradonačelnik Peći prusustvovao ustoličenju.

„Imam puno primedbi za deo njegovog rada u mom gradu, ali u svim medijima regiona pojavljuje se ime Gazmend Muhadžeri sa jednom izvanrednom političkom zrelošću. Političar je koji čini dela koja se od njega ne očekuju i koji uspeva u njima. Bravo“, poručio je u objavi na Fejsbuku.

Seferi je ukazao na jedan od članaka u vezi sa jučerašnjim ustoličenjim patrijarha u kojem se govori baš o tome da je gradonačelnik Peći prisustvovao ovom događaju.

„Evo šta kaže jedan članak: ‘on nije ni Srbin ni pravoslavac, ali je sedeo blizu patrijarha i svi vernici su se čudili i aplaudirali mu!’ I, u svakom članku i izveštaju, precizira se kako su Albanci čuvali crkve! Ko se razume u diplomatiju, ovo je izvanredan primer kako se to radi!“, poručio je ovaj novinar.

Sa druge strane, navodi da se Kosovo nije učlanilo u UNESCO upravo zbog radnji koje su u suprotnosti sa ovom, te da ga „punih 20 godina prati kontinuirano žigosanje“.

Gazmend Muhadžeri je i tokom prethodnih godina iskazovao poštovanje za građane srpske nacionalnosti i pravoslavne vernike u svojoj opštini. Tako je ove godine obeležio pravoslavni Vaskrs sa verskim poglavarima, a pre tri godine je sa stotinjak srpskih povratnika i igumanom Dečana obeležio slavu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći. Dve godine pre toga, uspostavljena je i prva zvanična saradnja jedne kosovske i srpske opštine – Peći i Šapca. Takođe, Gazmend Muhadžeri je bio i prvi od kosovskih zvaničnika koji je 2015. osudio napad u Goraždevcu.

Pročitajte još:

Patrijarh Porfirije: Mir, praštanje i pomirenje sa onima koji su nam najbliži jedina je mogućnost opstanka

Patrijarh srpski Porfirije ustoličen u Pećkoj Patrijaršiji

Patrijarh na Kosovu: Kad god smo ovde, vratili smo se sebi suštinski, ne biološki, čak ni geografskiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.