KDI traži da se kosovska skupština dinamičnije uključi u dijalog Beograd-Priština, od Kurtija da redovno izveštava

Kosovski demokratski institut (KDI) pozvao je danas kosovsku skupštinu i poslanike da preuzmu suštinsku odgovornost u vezi sa pripremama za dijalog Beograda i Prištine, ali i budućnošću ovog procesa, a od kosovskog premijera Aljbina Kurtija traže da redovno izveštava skupštinu o svim događajima vezanim za dijalog, uključujući pripremnu fazu, a koja bi omogućila skupštini da vrši aktivan nadzor.

Saopštenje stiže u istom danu kada na Kosovu borave dvojica visokih zvaničnika u vezi sa pitanjem dijaloga Beograda i Prištine – specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove, Metju Palmer.

KDI je, osvrćući se na pripremnu fazu pre nastavka najavljenog dijaloga na visokom političkom nivou koji se očekuje sredinom juna, uključujući sastanke kosovskog premijera Kurtija u Briselu, zatim Lajčakove i Palmerove posete, ocenila da je kosovska skupština ostala na marginama ove dinamike.

S obzirom na to da ustavni okvir definiše Skupštinu kao najviše nadzorno telo za spoljnu politiku, a samim tim i dijaloga sa Srbijom, KDI smatra da parlamentarne grupe i poslanici treba da preuzmu suštinsku odgovornost za diskusije u vezi sa pripremama, ali i budućnošću ovog procesa, koristeći zagarantovane mehanizme odgovornosti izvršne vlasti“, naveo je Kosovski demokratski institut.

Sa druge strane, kao pozitivne ocenjuju nedavne razgovore Kurtija sa političkim liderima, ali ih ne smatraju dovoljnim.

Zbog toga KDI apeluje na skupštinu da što pre pozove kosovskog premijera Aljbina Kurtija da podnese izveštaj, odnosno da pruži informacije o trenutnim pripremama Prištine uoči nastavka dijaloga i kosovske platforme za ovaj proces.

Takođe od kosovskog premijera traže transparentnost procesa, odnosno da na sopstvenu inicijativu redovno izveštava pred Skupštinom o svim događajima vezanim za dijalog, uključujući pripremnu fazu, a koja bi omogućila skupštini da ostvari aktivan nadzor.

Povezan članak:

Lajčak i Palmer od danas na Kosovu, Palmer već sa opozicijom

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.