KDI: Ostavke su najefikasnije rešenje, nacrtom uputstva za smenu prekoračene zakonske odredbe

FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, naslov je adaptiran, jučerašnje izdanje)

Demokratski institut Kosova saopštio je da je Vladino administrativno uputstvo za održavanje izbora u četiri severne opštine putem peticije sačinjeno uz nedostatak transparentnosti i inkluzivnosti.

Radna grupa u okviru Ministarstva administracije lokalne samouprave treba da završi administrativno uputstvo za građansku inicijativu za smenu gradonačelnika.

Međutim, KDI je naglasio da je MALS „postupio kršeći minimalne standarde za javne konsultacije, držeći ovo uputstvo otvorenim za javnu konsultaciju samo četiri radna dana“.

KDI je ocenio da je nacrt koji je pripremio MALS prekoračio zakonske odredbe zakona o lokalnoj samoupravi.

„MALS je sa jedne strane definisao procedure, rokove i obaveze u okviru inicijative koji prevazilaze zakon, a sa druge strane, nije se bavilo nejasnoćama u primeni važnih odredbi. Konkretno, nezakonitim uputstvom je određen rok od 30 dana za prikupljanje potpisa, što ograničava volju građana da ostvare zakonsko pravo, a paradoksalno se podstavlja dodatni rok za popunjavanje zahteva novim potpisima, ukoliko se ne ispuni kriterijum od 20% upisanih birača. S druge strane, uputstvom nije precizirano koji spisak birača će se koristiti kao osnova za pokretanje zahteva i odvijanje procesa glasanja“, navodi se u saopštenju KDI.

KDI je naglasio da je administrativno uputstvo, osim toga što je suprotno zakonu, nedovoljno da omogući smenu gradonačelnika opština. Stoga su dodali da su ostavke aktuelnih gradonačelnika severnih opština najefikasnije rešenje za prevazilaženje situacije i izbor novih legitimnih institucija.

„Za adekvatan razvoj ovog procesa neophodno je odobrenje relevantnih podzakonskih akata od strane Centralne izborne komisije“.

Pročitajte još:

Izbori na severu – Administrativno uputstvo spremno do 1. septembra, Krasnići o detaljima kako da se gradonačelnici smene

MALS formirao Radnu grupu za izradu procedura za smenu gradonačelnika građanskom inicijativomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.