Karabinjeri sprečili otmicu žene u Mitrovici, zahvalila im se Kosovska policija

FOTO: KFOR

KFOR se rano večeras pohvalio zahvalnicom koju su dobili od Kosovske policije za region Južne Mitrovice, a koja im je uručena za spašavanje žene koju je pokušao da otme jedan muškarac.

Kako se navodi u saopštenju KFOR-a, događaj se desio krajem jula, a ženu je spasila patrola karabinjera na mostu na Ibru, na kojem su timovi ovog italijanskog odbrambenog roda inače stalno prisutni.

Italijanski vojnici su nakon toga pomogli u lokalnoj istrazi kosovske policije. Zahvaljujući i naporima italijanske ambasade u Prištini, uhapšen je osumnjičeni otmičar, koji je građanin Kosova, ali koji ima i državljanstvo Italije.

„Multinacionalna specijalizovana jedinica KFOR-a (u čijem je sastavu i tim italijanskih karabinjera) deluje nepristrasno na celom Kosovu kako bi doprinela sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja za sve građane na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999“, istakao je KFOR i danas u svom saopštenju.

Iako su proteklih godina u Kosovskoj Mitrovici karabinjeri uglavnom posmatrani kao jedinica za razbijanje nasilnih demonstracija, i uopšte nasilja, KFOR je sada podsetio i na njihove humanitarne aktivnosti.

Oni u uskoj koordinaciji sa Crvenim krstom – sprovode projekte pomoći u korist svih zajednica na Kosovu, u okviru civilno-vojnih aktivnosti KFOR-a u pružanju podrške zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, kao i lokalnom odgovoru na pandemiju kovid-19.

Inače, prema policijskom izveštaju za poslednja 24 časa, na Kosovu je zabeleženo desetak slučajeva fizičkog, mahom porodičnog nasilja, uz silovanje. Sa izuzetkom jednog, u svim slučajevima žrtve su bile žene. Uz to, u sabraćajnoj nesreći u Uroševcu poginula je žena koja je pešačila kada je na nju naleteo vozač. O tome opširnije u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.