Kancelarija za KiM: Zabranjen ulazak na Kosovo za 20 zdravstvenih radnika

Direktor kancelarije za KiM, Marko Đurić
FOTO: Kancelarija za KiM

Danas je na prelazu Merdare, odlukom Prištine, zabranjeno grupi od 20 lekara i medicinskih sestara da preko Merdara iz Centralne Srbije uđu na teritoriju Kosova, saopštila je Kancelarija za KiM.

Kancelarija je navela da su zdravstveni radnici sprečeni da na Kosovo uđu, „pod izgovorom da nemaju kosovske radne dozvole“, iako su, kako dalje navode, na Kosovu rođeni i na njemu proveli veći deo svog života.

Kancelarija za KiM zatražila je intervenciju od međunarodne zajednice.

KoSSev je u međuvremenu zatražio obrazloženje i komentar portparola kosovskog ministarstva zdravlja, Faika Hotija, povodom navoda Kancelarije za KiM, međutim, do objavljivanja vesti, odgovor nije stigao.

Saopštenje Kancelarije za KiM stiže nakon prošlomesečnog razgovora srpskog i kosovskog ministra zdravljaZlatibora Lončara i Arbena Vitie, kao i više izjava zvaničnika u Beogradu, koji su pozdravili i naznačili važnost saradnje s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa.

Podsetimo, nedavno je oficir za vezu Beograda i Prištine, Dejan Pavićević, saopštio da su na Jarinju više sati zadržane doktorka i medicinska sestra, a potom i u Peći, da je prethodno na duže vreme zadržano sanitetsko vozilo na istom prelazu, ali i da je u prošlosti bilo sličnih situacija.

Lekari iz Prištine traže da idu u Preševo

Sa druge strane, lekari iz Prištine traže da idu u Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Kako su prištinski mediji prethodno preneli, ranije danas se predsednik Saveza zdravstvenih sindikata Kosova, Bljerim Silja, obratio vršiocu dužnosti kosovskog premijera, Aljbinu Kurtiju i ministrima zdravlja, Arbenu Vitiji i spoljnih poslova, Gljauku Konjufci, s ciljem da omoguće timu zdravstvenih radnika sa Kosova da poseti Preševo, Bujanovac i Medveđu kako bi se na licu mesta upoznali sa situacijom u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Kako se navodi u saopštenju, koje prenosi prištinska Koha, zahtev je upućen nakon što su uvideli da je zdravstvenim radnicima iz Sbije dozvoljeno da ulaze na teritoriju Kosova i prate stanje u većinski srpskim sredinama. Od njih su zatražili od predstavnika kosovske vlade da stupe u kontakt sa Ministarstvom zdravlja Srbije, ali i da se njihov zahtev i cela situacija ne politizuju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.