Kancelarija za KiM: Pripadnici KBS dele maske u Gračanici i Partešu – „opasna provokacija“

KBS Gračanica maske
FOTO: RTK2

Vest je ažurirana

Kosovsko ministarstvo odbrane: Maske se dodeljuju građanima u svim opštinama

Materijal koji se dodeljuje građanima Kosova, bez razlike, samo je deo donacije Vlade Nemačke KBS-u, i planirano je da se deo donacije distribuira kako bi se pomoglo građanima i institucijama u sprečavanju širenja kovida, navodi se u odgovoru kosovskog ministarstva odbane za KoSSev.

Kako su potvrdili, ove aktivnosti sprovode se u svim opštinama na Kosovu.

„Svrha ove aktivnosti je pomoć građanima i instiucijama Republike Kosovo u sprečavanju širenja pandemije kovid-19“, dodaje se u odgovoru.

U više srpskih sredina na KiM-u danas su instalirani štandovi KBS-a sa namerom da se prolaznicima navodno dele epidemiološke maske, saopštila je Kancelarija za KiM, navodeći da „nema sumnje da je reč o opasnoj provokaciji“. O akcijama dodele zaštitnih maski u više gradova širom Kosova izveštavali su juče prištinski mediji, navodeći da se one odvijaju s ciljem podizanje svesti građana o zaštiti od virusa.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, oglasio se danas saopštenjem navodeći da pripadnici KBS-a od jutros borave u centru Gračanice i Partešu, uz naznaku da je prisustvo
oklopnih vozila i pripadnika KBS unelo uznemirenost među srpsko stanovništvo.

Petković smatra da glavni cilj akcije KBS-a nije prevencija širenja virusa.

„Svima je dobro poznat pravi motiv i cilj osnivanja takozvane ‘vojske Kosova’, tako da nema sumnje da je reč o opasnoj provokaciji koja se vrši pod izgovorom sprovođenja ‘epidemioloških mera prevencije’ zbog virusa korona. Oni koji su u jeku pandemije privodili srpske lekare, a vakcine iz centralne Srbije želeli da zaplene, ne mogu se sakriti ni iza kakvih zaštitnih maski“, kazao je Petković.

Tvrdi da ne postoji ni jedan razlog da pripadnici KBS-a borave u srpskim sredinama, a još manje da sprovode mere zaštite od kovida.

Kako kaže, epidemiološka situacija u srpskim sredinama na KiM-u je pod kontrolom od trenutka izbijanja epidemije i za to je isključivo zaslužna Srbija.

„U srpskim sredinama na KiM registrovan je sporadičan broj slučajeva zaražavanja, a država Srbija, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Ministarstva zdravlja je svojim građanima obezbedila sve neophodne količine zaštitnih maski, sredstava za dezinfekciju, neophodnih lekova i svih drugih medicinskih potrepština za borbu protiv kovida-19. U toku je davanje i treće, takozvane buster doze vakcine protiv kovida, zbog čega je i epidemija u srpskim sredinama pod kontrolom“, naznačio je Petković.

Zaključuje da je sve to pokazatelj da prisustvo KBS-a „nema veze sa prevencijom od kovida, već isključivo služi kao vid zastrašivanja i pritiska na srpsko stanovništvo, posebno pred održavanje lokalnih izbora na KiM“.

„Zato, neka oni s oklopnim vozilima idu u albanske sredine i tamo dele zaštitne maske, s obzirom na činjenicu da se prema zvaničnim podacima nalaze u vrhu po stopi zaražavanja u svetu i progresivnom širenju epidemije, jer u srpskim sredinama nemaju šta da traže“, zaključio je Petković.

Pripadnici KBS-a delili su zaštitne maske i u albanskim sredinama.

Kako je javio Klan Kosova, akcija je juče sprovedena u više gradova na Kosovu, među kojima je i Kosovo Polje, a s ciljem podizanja svesti građana o zaštiti od koronavirusa. Pripadnici KBS-a delili su juče zaštitne maske i u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Da pripadnici KBS-a dele maske na improvizovanom štandu ispred policijske stanice u Gračanici, javio je danas i RTK2, navodeći da je u centru Gračanice pored trojice pripadnika KBS-a parkirano i oklopno vozilo marke „Humvee“. Čitaoci KoSSeva potvrdili su ujedno da pripadnici KBS-a već dva dan u centru Štrpca takođe dele maske.

Novinari KoSSev portala obratili su se pisanim putem kosovskom ministarstvu odbrane povodom navoda Kancelarije za KiM i RTK2. Međutim, do objavljivanja vesti odgovor nije stigao.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.