Sahranjena 18-godišnja devojka iz Uroševca: Nasilje nad ženama i u porodici i problemi koji ga prate

nasilje u porodici

Piše: Violeta Oroši (Oroshi), dopisnica radija WDR

Vest je ažuriranaPoslednja vest: Uhapšen je Dardan Krivaća, glavni osumnjičeni za ubistvo Marigone Osmani (18). Kako prenose kosovski mediji, major Policije Kosova u Uroševcu, Mehmet Aljihajdini, izjavio je da je Dardan Krivača (Krivaqa) uhapšen u jednom selu u opštini Uroševac i da će policija putem saopštenja izneti detalje.

Sudija za prethodni postupak odeljenja za teške zločine, Ibrahim Idrizi, potvrdio je da “postoji čvrsto osnovana sumnja da je optuženi (Arben Sejdiu prim. aut.) 22. avgusta 2021. godine u Uroševcu, u stanu D. K. (Dardan Krivače prim. aut.) svesno, na okrutan način sa niskim motivom ljubomore, pošto je optuženi D. K. sumnjao da ga je pokojna M.O. (Marigona Osmani prim. aut.) prevarila sa sinom od njegovog ujaka i zbog toga je optuženi D. K. prethodnu noć prvo primenio psihičko nasilje, a zatim i fizićko nasilje, koje je nastavljeno kritičnog dana, dok pokojna nije preminula”.

U saopšetnju se navodi da je sve vreme “optuženi A. S. bio prisutan na mestu događaja, koji je učestvovao u primeni fizičkog i psihičkog nasilja i tako direktno učestvovao u izvršenju krivičnog dela, odnosno smrti pokojne i zatim su istu ostavili u Opštoj bolnici u Uroševcu, bez znakova života, dok su dvojica optuženih pobegli u nepoznatom pravcu”.

Sudija za prethodne procedure je odobrio zahtev državnog tužioca za određivanje pritvora za otuženog (A.S.) u trajanju od mesec dana.

“Prema sudiji za prethodni postupak postoje pravni razlozi za određivanje pritvora predviđeni članom 187. stav 1. član 1.1. ZKPK, zbog činjenice da postoji osnovana sumnja da je optuženi počinio krivično delo za koje je je osumnjičen, u saizvršilaštvu sa okrivljenim D.K, te da osnovana sumnja proizilazi iz materijalnih dokaza prikupljenih u ovoj fazi postupka, evidentiranih u zapisniku o uviđaju, na osnovu izjave optuženog A. S. datoj u ovoj fazi krivičnog postupka“, navodi se u saopštenju.

Osnovni sud u Uroševcu odredio je u popodnevnim satima jednomjesečni pritvor D. K. kao i drugom osumnjičnom A. S.Danas je u Uroševcu sahranjena 18-godišnja Marigona Osmani, koja je pre dva dana preminula usled zadobijenih telesnih povreda. Njeno beživotno telo su u Glavni centar za porodičnu medicinu u Uroševcu (Urgentni Centar u Uroševcu) dovezla dvojica mladića, Arber Sejdiu (32) i Dardan Krivača (29) u audiu 8 švajcarskih registracija, a zatim su se dali u bekstvo. Zahvaljujući kamerama, policija je u roku od nekoliko sati identifikovala osumnjičene i uhapsila Arbena Sejdiu, dok se Dardan Krivača još uvek nalazi u bekstvu.

Održan protest u Uroševcu

Povodom ubistva 18-godišnje Marigone Osmani, Kosovski centar za rodne studije organizovao je protest pod nazivom “Pravda za ubijene žene” .

Aktivisti civilnog društva I građani , organizovali su protest ispred Policijske stanice u Uroševcu, zbog nemara institucija kada je reč o o slučajevima nasilja I ubistava žena.

Ucesnici protesta su I bacilli crvenu boju na pripadnike policije koji su brinuli za bezbednost na ulazu u dvorište policijske stanice.

“Policija ima krvave ruke”. “Tužilaštvo ima krvave ruke”, “MAksimalna kazna za Dardana Krivaču” bile su samo neke parole koje su se uzvikivale.

Šukri Jašari, glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Uroševcu je na jučerašnjoj konferenciji za štampu izjavio da će se veoma brzo ustanoviti kako se dogodilo ubistvo i da su prilikom pretresa stana, gde se dogodio zločin, konfiskovane “stvari i telefoni” ali da nisu pronašli oružje.

Jašari je izjavio da su i uhapšeni Arben Sejdiu, koji privremeno živi u Švajcarskoj i Dardan Krivača koji živi u Uroševcu, poznati organima reda od ranije.

“Osoba sa inicijalima D.K.(Dardan Krivača) je poznat policiji i tužilaštvu, ima veliki broj slučajeva, ali su svi zatvoreni. Bio je osumnjičen i optužen za ubistvo i druge razne krivične slučajeve. Što se druge osobe tiče (Arben Sejdiu) istina je da je podignuta optužnica protiv njega 2013. godine za pokušaj ubistva, a još nije održana sudska rasprava. Za 23. septembar je određen datum za to”, izjavio je Jašari.

U saopštenju Osnovnog tužilaštva za teške zločine u Uroševcu navodi se da je Arbenu Sejdiu određen pritvor u trajanju od 48 sati zbog sumnje da je u saučesništvu izvršio krivično delo “teško ubistvo”, a da je drugoosumnjičeni, Dardan Krivača, osumnjičen da je zbog niskih pobuda fizički maltretirao preminulu Marigonu Osmani.

Advokat Avni Hisići (Avni Hysiqi) je obavestio Tužilaštvo da ne prihvata da brani uhapšenog Sejdiua, navodeći da nije zainteresovan, jer se radi o osetljivom slučaju.

“…Treba da nađe drugog advokata da ga brani”, izjavio je Hisići.

Hisići je takođe izjavio da uhapšeni nije želeo da da izjavu u vezi slučaja ubistva.

“On nije ništa izjavio, samo je rekao da je čuo vrisku”, kazao je Hisići.

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu je izjavila da je skandalozno to što do sada nije razmotrena optužnica podignuta 2013. godine.

“Kao Ministarstvo pravde nemamo mandat za pokretanje disciplinske procedure u konkretnom slučaju. Verujem da Sudski savet Kosova sutra treba da izađe sa izjavom i razjasni ko je taj sudija i pokrene disciplinsku proceduru protiv tog sudije”, izjavila je Hadžiu.

U ovom je kontekstu izjavila i da se uporedo sa ovakvim ubistvima pojavljuju i skandali u pravosudnom sistemu ili sistemu bezbednosti – policiji, dodajući da je u konkretnom slučaju 8 godina osumnjičeni ostavljen na slobodu, a da nije sazvana sudska sednica ili sudsko razmatranje slučaja.

I otac ubijene Marigone Osmani je gnevan na organe pravde jer su dozvlili da osumnjičeni bude na slobodi iako je vršio krivična dela.

“Pravosuđe je trebalo da preduzme mere prema ovoj osobi koja je teško pogodila moju porodicu. Veoma smo zabrinuti zbog ovoga što mi se dogodilo“, izjavio je za RTK otac ubijene Marigone.

On je takođe izjavio da su njegova ćerka Marigona i Dardan Krivača oko dva meseca bili venčani, ali da je njegova ćerka bila pod pritiskom i plašila se da kaže porodici o nasilju koje je primenjivao on nad njom.

Ujak ubijene Marigone je izjavio da je Marigonu pre nego što je dobila blagoslov porodice da se uda, “oteo” Dardan Krivača i da su dve nedelje bili u Albaniji. Kaže da su on i otac u Albaniji razgovarali sa njima i da su nakon toga dali pristanak da se venčaju. Izjavio je da iako nisu čuli lepe reči o njemu, ona se nije žalila na problem sa partnerom, ali i da je njen otac zaključio da ona nešto krije u vezi sa njim.

“Venčali su se, tu su imali stan, devojka je radila nedelju ili deset dana, ali zbog čega je otpuštena s posla, ne mogu da znam. Kako narod priča, saznalo se čija je žena i otpustili su je, nisu želeli da imaju probleme”, izjavio je Marigonin ujak.

Na ubistvo 18-godinje Marigone Osmani reagovale su brojne nevladine organizacije i zvaničnici.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je zatražila od građana da sarađuju sa organima reda u cilju brzog hapšenja glavnoosumnjičenog za ubistvo.

“Ne možemo da ćutimo ili da nastavimo da tretiramo ovakve slučajeve kao porodično pitanje. Svedoci smo ubistava koji su rezultat toga što su počinioci izbegli zakon. I zato se ova situacija treba okončati. Kao predsednica zemlje, pozivam svakog građanina da sarađuje sa organima reda i zakona u pronalaženju ubice žrtve iz Uroševca. Pozivam sve odgovorne institucije da rade naporno i neprekidno dok počinioci takvih dela ne budu iza rešetaka”, poručila je Osmani.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je sinoć pozvao organe reda da osumnjičenog za ubistvo Marigone Osmani što pre privedu pravdi.

“Pozivam sve majke, supruge, sestre i devojke da prijave policiji slučajeve nasilja, kao i institucionalno nedelovanje oko prijavljenih slučajeva. Nemojte da ćutite! Ne možemo da budemo samo posmatrači naše budućnosti. Imamo moralnu, ustavnu, institucionalnu obavezu da branimo život i ponos svake žrtve nasilja u porodici”, izjavio je Kurti i pored ostalog pozvao roditelje da vaspitavaju svoje sinove da nasilje nije prihvatljiv jezik komunikacije i da je nasilje sramota koja donosi tragediju kažnjivu zakonom.

Na izjavu Kurtija reagovao je dobar poznavalac političkih pitanja Petrit Zogaj koji je na svom FB profilu podsetio da on kao premijer ima direkrtnu odgovornost u lancu upravljanja institucijama.

“Kad si premijer, nikoga ne treba da interesuje da li znaš da vežeš dva reda ili ne, nego koliko si na nivou odgovornosti koju imaš. Premijer Kurti u današnjem reagovanju povodom tragičnog slučaja devojke iz Uroševca, napisao je objavu kao da se radi o nekoj perifernoj osobi na Kosovu, a ne kao neko ko ima direktnu odgovornost u institucionalnom komandnom lancu. Kurti čak misli da može biti samo ‘moralni premijer’ Kosova, ali to ga ne isključuje iz direktne odgovornosti koju ima u Vladi, napisao je Zogaj.

Saopštenjem se oglasio i Demokraski savez Kosova.

“Naše devojke ne zaslužuju da budu ovako silovane i ubijene. Ne mogu im se prekinuti snovi na pola. DSK osuđuje svaki akt nasilja nad ženama i devojkama i ohrabruje sve građane da prijave sve zločine koji se događaju, naša je obaveza i odgovornost da branimo naše žene i devojke”, navodi se u saopštenju DSK.

Reagovala je i Mreža žena Kosova koja je zatražila maksimalne kazne za počinioce ubistva 18-godišnje devojke iz Uroševca.

“Ubistvo ove devojke nikako nije izolovani slučaj, niti se dogodio slučajno – ova devojka je umrla u zemlji u kojoj se svako ubistvo žena prati institucionalnom ćutnjom, odugovlačenjem istrage i niskim kaznama za ubistva žena. Za svako ubistvo žena od muškaraca imamo lanac krivaca unutar institucija”, navodi se pored ostalog u saopštenju Mreže žena Kosova.

Centar za informacije, kritiku i akciju (CIKA) je zatražio kolektivnu oštru reakciju.

“U mnogim mestima, nasilje nad ženama, uključujući i ubistva, ne smatra se zločinom. Ovi zločini su ‘način kako funkcioniše svet’ ili ‘čin strasti’. Ove fraze otkrivaju duboke stavove koji su naturalizovali nasilje nad ženama, tj učinile su da izgleda kao da je nasilje prirodan ili normalan deo običnog života.

Tokom jučerašnjeg dana reagovalo je i nekoliko poslanika, među njima i poslanica Pokreta Samoopredeljenje Adriana Matoši (Matoshi) koja se fokusirala na bekstvo glavnog osumnjičenog Dardana Krivaču.

“Neko sada hrani ubicu 18-godišnjakinje, daje mu snagu i kaže mu da će biti dobro…i ti si ubica, saučesnik ovog zločina. Čovek postaješ kada sam predaš ubicu policiji i savest ćeš imati večno čistu”, poručila je Matoši.

Poslanik Bedžet Pacoli je čak bio ponudio i nagradu za svakoga ko bude dao informaciju Policiji Kosova koja će dovesti do hapšenja glavnog osumnjičenog za ubistvo.

Pitanje koje se postavlja u javnosti je da li Vlada ima strategiju za sprečavanje nasilja i ubistva žena.

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu kaže da Ministarstvo pravde ima bazu podataka slučajeva nasilja u porodici i da je situacija alarmantna, te da traži ozbiljno delovanje svih institucija.

“Kao Ministarstvo pravde smatramo da je aktuelno zakonodavstvo dovoljno da se bavi nasiljem u porodici. Ono treba da se primeni od strane institucija pravde… Imamo radnu grupu za strategiju protiv nasilja u porodici i takođe smo započeli sa dopunom i izmenama Zakona za pravnu pomoć žrtvama nasilja i nasilja u porodici. Započeli smo sa kampanjom za podizanje svesti. Ima nekoliko konkretnih stvari koje smo preduzeli, ali smatram da je to nedovoljno jer potrebna nam je institucionalna I društvena koordinacija za borbu protiv ove negativne pojave”, izjavila je Hadžiu.

Predstavnici nevladinih organizacija koje se bave pitanjima žena kažu da je kosovsko društvo još uvek patrijarhalno i da je jedan od najvećih problema zbog kog se žene ustručavaju da prijave nasilje – to što finansijski zavise od njihovih partnera, s obzirom na to da visok procenat radno sposobnih žena ne radi.

Kao drugi problem navode činjenicu da žene nisu ravnopravne prilikom nasleđivanja imovine te nemaju ekonomsku sigurnost.

Treći problem je taj što se počinioci nasilja u porodici kažnjavaju sa minimalnim, odnosno simboličnim kaznama, uglavnom uslovnim ili novčanim kaznama, te žrtva nasilja najčešće odustaje od nove žalbe.

Praksa je takođe pokazala da je policija u nekoliko slučajeva umesto da kazni počinioce nasilja, posredovala između nasilnika i žrtve radi odustajanja od prijave.

Nedovoljan je broj sigurnih kuća za žrtve nasilja u porodici i njihova integracija u društvo.

Samo u prvih šest meseci ove godine zabeležena su 1.132 slučaja nasilja u porodici, što je za 122 slučaja više u odnosu na isti period prošle godine. Najviše slučajeva nasilja zabeleženo je juna meseca, čak 235.

Tokom prošle 2020. godine zabeleženo je ukupno 2.069 slučajeva nasilja u porodici.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.