LDK: Srpska lista deo koalicije, imaće zamenika premijera, sporazum finalizujemo sutra

Kandidat za novog premijera ispred LDK, Avdulah Hoti (Avdullah Hoti), saopštio je da će sutra biti zaključen koalicioni sporazum između ove stranke, AAK, Ramuša Haradinaja, NISMA-e, Fatmira Ljimaja, AKR, Bedžeta Pacolija, dok će deo ove koalicije biti i Srpska lista. Kako je potvrđeno iz ove stranke, deo vlade biće dva ministra iz Srpske liste, dok će jedan od njih biti i zamenik premijera, prenose mediji u Prištini.

„Verujem da ćemo sutra zaključiti sporazum i izaći sa stavom nove vlade. Sa nekim od koalicionih partija usaglašavamo se oko imena ministara, ali i povodom principa za upravljanje, jer je to od suštinskog značaja za mene“, istakao je Hoti.

„Učešće Srpske Liste biće u skladu sa političkom snagom koju ima Srpska Lista i političkim učešćem“, izjavio je Hoti.

AKR iz koje je prethodno rečeno da neće biti deo vlade, prema navodima Hotija, ipak će biti deo ove koalicije.

Takođe, poručio je da će, čim budu spremni, poslati pismo predsedniku Kosova, Hašimu Tačiju, da su okupili većinu.

Gaši: Srpska lista imaće dva ministra, jedan od njih zamenik premijera

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova, Arben Gaši, u međuvremenu je potvrdio da će Srpska lista imati dva ministra u novoj vladi, te da će jedan od njih biti i zamenik premijera Kosova, prenosi RTK2.

„Srpska lista će, koliko znam, biti deo vladajuće koalicije, tako da nema potrebe za milostinjom ili nečim sličnim. Pravi se vladajuća koalicija, a Srpska lista ionako ima stopu utvrđenu na osnovu Ustava za zastupanje”, rekao je Gaši nakon sastanka predsedništva ove stranke na kome se razgovaralo o sastavu nove Vlade Kosova.

A pred očekivanje da se sutra ozvaniči koalicija, iz Beograda stiže poruka da će Srpska lista biti „bastion zaštite srpskih interesa na Kosovu i Metohiji“.

„Srbi na Kosovu i Metohiji će delovati potpuno jedinstveno prema formiranju novih prištinskih institucija. Mi održavamo svakodnevne i stalne konsultacije sa predstavnicima Srpske liste i Vlada Srbije ima puno poverenje u njih i u to da će u narednim danima oni biti bastion zaštite srpskih interesa na Кosovu i Metohiji“, poručio je, između ostalog, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić u video poruci.

Kako prenosi RTK2, pozivajući se na navode drugih medija, postoji mogućnost da bi to mogao da bude predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić.

Deo ove vlade, prema navodima Gašija biće i druge nevećinske partije.

Lider Liberalne partije Egipćana i nezavisni poslanik u Skupštini Kosova, Veton Beriša, izjavio da je ova stranka želi jedno ministarstvo u budućoj vladi.

Predstavnik poslaničke grupe 6 plus u Skupštini Kosova, Albert Kinoli, poručio je da se u ovom trenutku vode razgovori između ovih partija te da će u roku od 24 do 48 sati doneti odluku o narednim koracima. Tvrde da očekuju poziv od LDK od koje se očekuje da formira novu vladu.

Ova koalicija LDK, ukoliko bude formirana u ovom sastavu, i sa manjinama, imaće više od 60 predstavnika u parlamentu.

LDK ima 28 poslanika, međutim pojedini poslanici, uključujući i predsednicu Skupštine, Vjosu Osmani, protive se koaliciji sa strankama koje su prethodno bile na vlasti. AAK Ramuša Haradinaja ima 13 poslanika, NISMA četiri, Alijansa za novo Kosovo dva, Srpska lista 10 poslanika. Ostale manjinske zajednice imaju devet poslanika, pošto se Eljbert Krasnići iz egipatske zajednice, nakon izbora pridružio parlamentarnoj grupi Samoopredeljenja.

Lider LDK, Isa Mustafa, neposredno pre današnjeg sastanka sa predsednikom NISMA-e, Fatmirom Ljimajem, saopštio je da imaju dovoljan broj glasova za formiranje nove vlade.

Sa druge strane, Samoopredeljenje je prethodno najavilo da će se, ukoliko Tači uruči mandat za formiranje vlade nekoj drugoj partiji odmah obratiti kosovskom Ustavnom sudu i Venecijanskoj komisji.

Ovo je saopšteno odmah nakon što je kosovski predsednik, Hašim Tači, poručio Aljbinu Kurtiju da „nije iskoristio mogućnost da pošalje ime mandatara“ za sastavljanje nove vlade i započeo sa konsultacijama sa parlamentarnim strankama, kada je i saopštio da će dati mandat bilo kojoj stranci koja uspe da okupi većinu.

Ova stranka protivi se formiranju vlade i zahteva održavanje novih izbora nakon završetka pandemije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.