Kancelarija za KiM: 16 računara za digitalizaciju rada Srednje medicinske škole u Gračanici

opstina gracanica
Foto: RSE

Srednja medicinska škola u Gračanici dobiće sutra 16 računara koji će služiti za digitalizaciju rada škole (eDnevnik, eUpis, Jedinstveni informacioni sistem prosvete, digitalne učionice), saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petrović i predstavnik za javni sektor kompanije “Komtrejd” Miroslav Veličković sutra će u 11 sati, u Gračanici posetiti Srednju medicinsku školu i uručiti 16 računara.

Donirani računari će, kako navode iz Kancelarije za KiM, služiti za digitalizaciju rada škole (eDnevnik, eUpis, Jedinstveni informacioni sistem prosvete, digitalne učionice) čime će i u Gračanici đaci i nastavnici “imati isti kvalitet nastave i usluge elektronske uprave kao sve druge škole u Srbiji”.

Podsećamo, od 1. aprila u Srbiji je počeo sa primenom elektronski upis đaka u osnovne škole. Za razliku od centralne Srbije, gde od ove godine roditelji svoju decu mogu da upišu elektronskim putem, bez dostavljanja izvoda iz matične knjige rođenih i potvrde o prebivalištu, na Kosovu i Metohiji ova opcija nije bila dostupna.

U odgovoru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji je redakciji KoSSeva tada dostavljen, navedeno je da je  razlog za to što škole na Kosovu i Metohiji nemaju pristup sistemu eUpis „sigurna internet konekcija ka magistrali državnih organa“.

„U ovom trenutku nije bilo moguće obezbediti eUpis za osnovne škole na Kosovu i Metohiji“, stoji u odgovoru, ali i da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zajedno sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu radi na tome da se „svi tehnički izazovi reše što pre“.

„Glavni izazov predstavlja sigurna internet konekcija ka magistrali državnih organa i to je razlog zašto škole na Kosovu i Metohiji nemaju pristup sistemu eUpis“, objasnili su iz ministarstva.

Pročitajte više:

Od danas E-upis osnovaca, ne i na Kosovu i Metohiji

Sigurna internet konekcija – razlog zbog čega škole na KiM nemaju pristup sistemu eUpis

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.