Merkel: „Istinski ujedinjena“ Evropa samo sa Zapadnim Balkanom

Angela Merkel
Foto: AP

Evropa će biti istinski ujedinjena samo kada sve zemlje na Zapadnom Balkanu postanu članice Evropske unije, poručila je u ponedeljak nemačka kancelarka, Angela Merkel.

Izjava nemačke kancelarke, kako prenosi evropsko izdanje američkog medija Politiko, predstavlja još jednu potvrdu posvećenosti Berlina proširenju Evropske unije, što je nepopularna ideja među nekim članicama EU i mnogim biračima u zapadnoj Evropi.

Francuski predsednik, Emanuel Makron, poslednjih godina je naročito bio skeptičan u pogledu proširenja, podseća Politiko.

Merkel je govorila u Mađarskoj, na obeležavanju 30 godišnjice takozvanog „Panevropskog piknika“ – simboličnog događaja koji je doveo do masovnog egzodusa stanovnika Istočne Nemačke na zapad, i konačno pada Gvozdene zavese i približavanja zapadne i istočne Evrope.

Međutim, kancelarka je naglasila da evropsko jedinstvo neće biti zaokruženo dok se celi Zapadni Balkan ne pridruži Evropskoj uniji.

„Ako posmatrate stvari geostrateški i takođe pogledate mapu, videćete da će Evropa biti istinski ujedinjena samo sa državama Zapadnog Balkana“, rekla je Merkel novinarima u mađarskom gradu Šopronu, a prenosi Politiko.

VOA

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.