Fon Kramon: Nije u interesu EU da Srbija lobira protiv nezavisnosti Kosova, ali se to mora rešiti blago u okviru dijaloga

Buduće rešenje između Srbije i Kosova mora da bude obostrano korisno, a odluku moraju da donesu šefovi i narodi država, nakon što se formuliše budući sporazum, kazala je u intervjuu za N1, Viola Fon Kramon, nakon prvog sastanka sa Aleksandrom Vučićem danas u Beogradu, za koji kaže da je bio veoma zanimljiv, iskren i prijateljski. (Intervju pogledajte od 43.20. minuta)

To da ona nije prijatelj Srbije jer lobira za nezavisno Kosovo, kako joj je više puta spočitao predsednik Srbije, ali i deo javnosti, ova evropska poslanica i članica nemačkih zelenih vidi kao „dva različita pitanja“:

„Sa jedne strane ja jesam naravno prijatelj Srbije i želela bih da ova zemlja uđe u EU, i želela bih da Srbija bude prosperitetna i bogata. To je, naravno, svima nama u interesu, u interesu EU, Zelenih, svih mojih kolega u EP, da Srbija bude jedan ključni igrač i konstruktivna članica u tom evropskom konceptu“, rekla je.

S druge strane, ističe, opet moramo biti sigurni da se ne radi samo o Srbiji.

„Moramo da obezbedimo i da Kosovo dobije svoje mesto. Nije u našem interesu da Srbija lobira protiv nezavisnosti Kosova. Ali to se mora blago rešiti u okviru dijaloga i moramo da se potrudimo da obe strane urade ono što je do njih, oko toga smo se složili i dogovorili. Na kraju krajeva, to mora da bude obostrano korisno rešenje i za Srbiju i za Kosovo. Tu odluku moraju da donesu šefovi država, narodi država, pošto se formuliše budući sporazum. Naravno, ja se veoma zalažem da do toga dođe što je pre moguće. Volela bih da Kosovo bude na istom nivou kao Srbija u okviru EU. To je sigurno. Međutim, na kraju krajeva, mislim da je to i u interesu srpskog naroda, jer bez rešavanja tog pitanja biće izuzetno teško uvesti Srbiju u EU“, kaže Fon Kramon.

Za negativan publicitet u značajnom delu srpske javnosti i kritike od samog predsednika Vučića na račun njene politike prema Srbiji, ali i njenih oštrih izjava, kaže da „možda može da prihvati deo krivice“, ali:

„Ono što nije prihvatljivo su lični napadi i prikazivanje mene kao neprijatelja Srbije“.

Kaže da je mu je to rekla i da misli da je razumeo, te da će u budućnosti „bar pojasniti neke stvari i to ne uvek pred medijima“.

Sa predsednikom Aleksandrom Vučićem imala je ipak, uverava, iskren i prijateljski razgovor.

Nije dobro biti na strani Putina, to je pogrešna strana istorije

Razgovarali su i o odnosima Srbije i Rusije, o tome da Srbija mora da donese odluku na čijoj je strani, ali i da „nije dobro biti na strani Putina, odnosno na pogrešnoj strani istorije“.

„Razgovarali smo o nekoliko tema, počev od pitanja sankcija, energetike, energetske zavisnosti od Rusije, različitim alternativama za Srbiju, što se tiče, između ostalog, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, šta sve to znači za nas u EU, kako možemo zajedno da dekarbonizujemo srpsku ekonomiju, što je naravno u obostranom interesu. Razgovarali smo o demokratiji, našim očekivanjima što se tiče realizacije reformi. Takođe smo razgovarali o medijima i mnogim drugim temama“, rekla je.

Na pitanje da li su razgovori uključivali i temu odnosa Srbije i Rusije, budući da će Srbiju uskoro posetiti i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, Fon Kramon potvrdno odgovara da je svesna veoma bliskih odnosa istorijskih odnosa Srba i Rusa, i bliskosti koju srpski narod oseća prema Rusima.

„Ali naravno, pričali smo i o ekonomskim vezama i povezanosti sa ruskom infrastrukturom i šta sve to znači i kakav je uticaj toga na spoljnu politiku i manevarski prostor Srbije“, kaže ona.

Kaže i to da se „složila“ da bi „bilo dobro za Srbiju da umanji tu svoju zavisnost od fosilnih goriva iz Rusije“, a da EU „sagledava“ evrointegraciju Srbije sa umanjenim ruskim uticajem, kako u medijima, tako i u infrastrukturi“.

„Mislim da je EU itekako zainteresovana za približavanje Srbije Uniji, naravno, na Srbiji je da tako nešto odluči“, naglasila je.

Moramo da se potrudimo da Putin ne pobedi

„Mislim da je on očigledno svestan da zavisnost od Rusije nije zdrava i dobra za srpsku ekonomiju, da je rat jedan, da kažemo, opasan manevar. Nije dobro da budete na strani Putina, odnosno na pogrešnoj strani istorije, sigurna sam da smo se po tom pitanju složili“, kaže, dodajući su njih dvoje danas bili „manje više na istoj talasnoj dužini“ kada je reč o proceni britalnog rata u Ukrajini.

„Mi moramo da se potrudimo da Putin ne pobedi u ovom ratu. Potrebno nam je evropsko jedinstvo po tom pitanju, potrebne su nam odlučne i jasne odluke o tome, ne samo u pogledu sankcija, već i druge, recimo o isporuci oružja itd. Barem, mogla sam da vidim da nije u interesu predsednika da se taj rat oduži i koji će uništiti jednu evropsku zemlju.

Povećaće se pritisak ukoliko se ne uvedu sankcije

Na pitanje hoće li biti posledica za Srbiju zbog toga što ne uvodi sankcije Rusiji, ova poslanica kaže da EU jasno stavlja do znanja da njeni partneri budu u skladu sa evropskim merama.

„To znači da to podrazumeva i sankcije i o tome smo razgovarali. E sad, videćemo. Kao što sam rekla, na predsedniku je i na njegovoj vladi da odluči kako će se odnositi prema tome. Naravno, pritisak po tom pitanju će se povećati“, kaže.

„Da li neko vidi svoje mesto u EU, evropskoj porodici, Srbija je definitivno evropska država, ne bilo koja država, već u bliskom krugu, okružuju je države članice Unije, tako da je u našem zajedničkom interesu da se Srbija uskladi sa politikom sankcija, ali ne samo sa time. U našem je interesu da se evropske vrednosti i norme i standardi primenjuju ovde u Srbiji“, kaže ona.

Istakla je da nisu razgovarali o pojedinostima tog pitanja.

Posle Beograda, Fon Kramon putuje u Prištinu. Nije htela da otkrije sa kim će u Prištini razgovarati ali je najavila učešće na „velikoj konferenciji“.

Predsedništvo: Kompromis i poštovanje prava Srba sa Kosova
FOTO: Predsedništvo

U Beogradu je izostala zajednička konferencija, ali su se oglasili saopštenjem sa Andrićevog venca.

Teme koje su oni izdvojili iz zajedničkog razgovora su ekonomska situacija, evropske integracije Srbije, problemi u dijalogu sa Prištinom, regionalna situacija i inicijative za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

Vučić je naglasio da je razgovor Beograda i Prištine jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora. On je istakao da očekuje konstruktivnu podršku dijalogu i pronalasku kompromisnog rešenja, uz primenu postojećih dogovora, a pre svega formiranja Zajednice srpskih opština.

Kako navode iz predsedništva, Fon Kramon je istakla da je poštovanje prava Srba na Kosovu u interesu Evropske unije i Evropskog parlamenta. I ona je naglasila i važnost nastavka dijaloga, istakavši da je u trenutnoj teškoj geopolitičkoj situaciji neophodno da obe strane budu odgovorne i da se uzdržavaju od provokacija.

Srbija će posebnu pažnju posvetiti i energetskoj efikasnosti i unapređenju životne sredine, jedna je od Vučićevih poruka, istakavši da upravo u ovim poljima očekuje podršku Evropskog parlamenta, ali i Viole Fon Kramon lično.

„Srbija još intenzivnije nastaviti da sledi svoj evropski put i Srbija ozbiljno i odgovorno pristupa regionalnoj politici i zbog toga je i prepoznata kao pouzdan i odgovoran partner u regionu“.

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.