K. Mitrovica, Priština, Gračanica, Niš, Kruševac… Osvanuo grafit "Oliver"

Vest je ažurirana u 11:00 

U Kosovskoj Mitrovici, Prištini, Gračanici, Nišu, Kruševcu – jutros su osvanuli grafiti sa likom Olivera Ivanovića. Grafit odslikava jednu od u javnosti najprepoznatljivijih fotografija Ivanovića iz sudnice, tokom sudskog procesa koji se vodio protiv njega. Danas je tri meseca od Ivanovićevog ubistva. I dalje nije poznato ko su ubice i nalogodavci. "Nema ni osumnjičenih, ni pritvorenih. Svi ćute, izuzev nekoliko, uglavnom, hrabrih žena; ne možemo, a da se tri meseca od mučkog ubistva, najbolјeg među nama ne upitamo – jesu li oni koji su ga ubili i njihovi nalogodavci jači od svega u šta smo verovali zajedno sa tobom?" – poručuju iz njegove stranke – SDP. "Da li Oliver Ivanović postaje zabranjena tema, kao i mnoge o kojima se ćuti?" – pitaju takođe. Ova GI za sutra najavljuje i peticiju da pešačka zona u Kosovskoj Mitrovici, ili ulica Sutjeska u kojoj je ubijen Ivanović – nosi njegovo ime.

U Kosovskoj Mitrovici grafiti su vidljivi na više mesta, na zidovima zgrada. U Prištini – kod studentskih domova, bolnice, kružnog toka u centru grada, prenosi Kim, a u Gračanici – na kancelarijama Srpskog nacionalnog foruma, kružnom toku na autobuskoj stanici, u blizini marketa "Spektar". Grafiti su ispisani i u Nišu i Kruševcu, potvrdila je za KoSSev Ivanovićeva najbliža saradnica i politička saborka, Ksenija Božović. Autori nisu poznati.

"Građani su se i na ovaj način setili Olivera Ivanovića" – kazala je takođe Božovićeva, ne odgovorivši direktno na naše pitanje da li je Ivanovićeva stranka inicijator najnovije akcije.  

Ova stranka se danas, na tri meseca od ubistva Ivanovića, oglasila i saopštenjem za medije. 

Podsećaju da je istragu ubistva preuzelo Specijalno tužilaštvo Kosova – "odakle procuri ponekad samo da 'intenzivno' rade na rešavanju  ubistva":

"A šta se to radi kad' rezultata nema? Rekli bismo ništa. Ali, ako su svi odlučili da Olivera treba što pre zaboraviti, oni koji su sa njim, braneći most u Kosovskoj Mitrovici, branili sever KiM, Srbiju na KiM, njegovi sugrađani i saborci ne smeju da dozvole da lik i delo Olivera Ivanovića padnu u zaborav."

Podsećaju i na svoje inicijative da se u skupštini opštine Severna Mitrovica raspravlja o bezbednosti, kao i tome da ulica u kojoj je ubijen Ivanović nosi njegovo ime. Sutra pokreću novu: 

"Odlučili smo da od sutra započnemo akciju potpisivanja peticije da pešačka zona ili ulica Sutjeska u kojoj je ubijen Oliver Ivanović nosi njegovo ime. Zašto pešačka zona? Razlog je jednostavan. Da taj deo grada 1999. godine nije odbranjen, ne bi bilo ni Srba na Severu Kosmeta."

"Nadležni, eto, mogu da se odluče za jednu od ove dve opcije," zaključuju. 

Sedam stotina i četrdeset i devet ispitanika, odnosno 92%, podržalo je inicijativu SDP-a da ulica Sutjeska dobije ime po Oliveru Ivanoviću – rezultati su online ankete na portalu KoSSev. Inicijativu su podržali i sugrađani sa kojima smo razgovarali na ulicama Mitrovice. O tome čitajte sutra u posebnoj vesti. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.