Na Internacionalnom festivalu reportaže i medija priznanje za RTK2

Žiri 22. Internacionalnog festivala reportaže i medija, održanog tokom vikenda u Beogradu, kojim je predsedavao pesnik Pero Zubac, uvrstio je dokumentarnu reportažu "Ni voće nije ko što tamo zri" među nekoliko najboljih na ovogodišnjem festivalu. Tim povodom autoru – reporteru RTK2 – Nenadu Filipoviću je u Beogradu, u Pres centru Udruženja novinara Srbije – dodeljena diploma festivala. RTK2 se po drugi put, u razmaku od samo par meseci ove godine – na međunarodnim smotrama dokumentarnih ostvarenja svrstava u produkcije zapaženog umetničkog dometa.

Nagrađena reportaža Nenada Filipovića je priča o ljudima sa Kosova koje je rat oduvao širom Crne Gore. Priča je i o nostalgiji i čežnji za rodnim krajem u kome se ni posle 18 godina ne stvaraju uslovi za povratak.

Pročitajte još: 

Kučevo: Žarko Joksimović dobitnik Gran pri FESTEF-a!

Ovogodišnji INTERFER, pod geslom "Poslednja odbrana profesije" – i ove godine okupio je najbolje reportere iz Srbije i više desetina zemalja sveta. Među nagrađenim stvaraocima su kolege iz Amerike, Evrope i Rusije. Na konkursu koji je trajao do 20. septembra pristiglo je oko hiljadu televizijskih, radijskih, novinskih, foto reportaža i društveno angažovanih priča.

Smotra radova najboljih reportera u okruženju započela je pre 22 godine u Somboru. Nešto kasnije je festival preseljen u Apatin, a ove godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije je po prvi put održan u Beogradu.

Festival reportaže i medija merilo je dostignuća u profesiji koja u informativnom smislu sve više gubi na značaju. Dve decenije duga tradicija festivala pokazala je, sa druge strane – da reportaža kao forma dobija na kvalitetu, a samim tim i na značaju. Utisak članova direkcije festivala i petočlanog žirija je da ovogodišnji radovi pokazuju značajan pomak u kombinaciji reporterskog sa umetničko-dokumentarnim izrazom, zbog čega će se ovogodišnje izdanje INTERFER-a posebno pamtiti.

Među dobitnicima ovogodišnjih nagrada iz oblasti tv reportaže su pored Nenada Filipovića i kolege iz Amerike, Javnog servisa Srbije, televizije Prva iz Beograda, N1 i Radio televizije Republika Srpska.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.