Još jedan sin saslušanog u Hagu imenovan za kosovskog konzula

Foto: Fejsbuk

Bljendi Kiljaj (Blendi Kilaj) sin Isnija Kiljaja, koji je u Hagu ispitan 8. decembra 2019., imenovan je za kosovskog konzula u Ljubljani januara ove godine i to nakon predloga tadašnjeg kosovskog ministra spoljnih poslova, Bedžeta Pacolija iz septembra 2019.

Ukaz o imenovanju Kiljaja potpisao je kosovski predsednik Hašim Tači, a predlog za njegovo imenovanje prethodio je najavi njegovog oca, Isnija Kiljaja, da će biti ispitan u Hagu, što je javnosti saopštio 21. oktobra 2019.

Isni Kiljaj koji je svojevremeno obavljao funkciju zamenika ministra u ministarstvu za dijasporu i strateškog planiranja, ujedno je i predsednik ogranka PDK u Mališevu.

Kiljajevo imenovanje, jedno je od još četiri koje je juče opozvala vršiteljka dužnosti kosovske predsednice, Vjosa Osmani.

Ovo je drugi sličan slučaj imenovanja sina jednog bišeg pripadnika „OVK“ koji je saslušan od strane Specijalizovanog tužilaštva o čemu je juče izveštavao naš portal.

Uz Kiljaja, ukinuti su ukazi o imenovanju za konzula u Pragu i Fljakrona Šalje, sina Hadžija Šalje, koji je takođe ispitan u Hagu u svojstvu osumnjičenog. I predlog o imenovanju, odnosno samo imenovanje Šalje podudaraju se u razmaku od nekoliko dana sa objavljivanjem Šalje da je dobio poziv suda i njegovim putovanjem u Hag.

Za razliku od Šalje, koji je saopštio da je ispitan u svojstvu osumnjičenog i za kog je izvešteno da se branio ćutanjem, Kiljaj nije obavestio javnost u kom svojstvu je ispitan.

On je na dan kada je otputovao u Hag, na Fejsbuku zahvalio na podršci objavivši fotografiju sa većom grupom muškaraca na aerodromu „Adem Jašari“.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je u svom zahtevu za hapšenje i pritvaranje Tačija, sudiju za prethodni postupak upozorilo na to da su kosovski zvaničnici koristili službene pozicije kako bi uticali na potencijalne svedoke suda. Konkretno su naveli primere osuđenih ratnih zločinaca – Suljejmana Seljimija i Rustema Mustafe, koji su bili zaposleni kao savetnici kosovskog premijera, tada Ramuša Haradinaja, odnosno predsednika, Hašima Tačija, ali i izneli sumnje u nelegalne transfere Kancelarije za pomoć potencijalno okrivljenima koja je isplaćivala troškove svedocima koje je tužilaštvo već pokrivalo.

Da je bivši kosovski predsednik, Hašim Tači, vršio pritisak na svedoke da se u Hagu „brane ćutanjem“ svojevremeno je tvrdio i poslanik LVV, Redžep Seljimi, koji je sada na zajedničkoj optužnici za ratne zločine sa Tačijem. Seljimija je da je „pevao“ pred sudom okrivio i Ramuš Haradinaj, a reagujući na tu optužbu Seljimi je rekao da je „autor te laži“ Hašim Tači.

Pored imenovanja Fljakrona Šalje i Bljendija Kiljaja, sporno je i imenovanje, odnosno produžetak mandata konzulu u Albaniji – Hiljmija Krasnićija, brata sekretara kosovske vlade, Fitima Krasnićija, o čemu je pisala Koha.

Povezani članci:

Tači zatražio da se sin saslušanog u Hagu imenuje za konzula u Pragu

Osmani ukinula Tačijeve ukaze o imenovanju 4 konzula, sin poslanika ispitanog u Specijalnom među njima

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.