Još jedan kosovski ministar posetio Preševo: Čeku sa gradonačelnicom o saradnji u oblasti kulture

Kosovski ministar kulture, omladine i sporta (MKOS), Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku), otputovao je u Preševo, gde ga je dočekala gradonačelnica, Ardita Sinani. Ovo je druga poseta ministara iz kosovske vlade Preševu u roku od mesec dana.

Čeku je sa Sinani razgovarao o zajedničkim pitanjima i jačanju saradnje u oblasti kulture. Oni su se nakon sastanka, obratili medijima na zajedničkoj konferenciji za štampu.

„Čast mi je i zadovoljstvo biti ovde. Saradnju koju smo započeli pre izvesnog vremena sastancima u Prištini, još jednom ovde potvrđujemo“, kazao je Čeku, prenosi KosovaPress.

Naveo je i da je veoma srećan zbog napora kosovske vlade da unapredi i saradnju u oblasti kulture sa Preševom, Bujanovcem i Medveđom.

„Radićemo na povećanju kulturne mobilnosti i saradnje između institucija i u oblasti kulturnog nasleđa kao jednog od glavnih elemenata koji promovišu društvene i ekonomske delove ove doline“, kazao je Čeku.

Gradonačelnica Preševa, Ardita Sinani, kazala je da je današnja poseta Čekua „inspirativna i ohrabrujuća“, te da se njome pokazuje interesovanje za „podizanje svesti o položaju Albanaca Preševske doline od strane Prištine“.

„Sa ministrom Čekuom sam razgovarala o sredstvima koje je izdvojila kosovska vlada, i sada samo treba da ih pravilno raspodelimo i upravljamo tim sredstvima“, izjavila je Sinani.

Sve su učestalije uzajamne posete na relaciji Priština – Vranjska kotlina, odnosno preševska dolina, kako Albanci nazivaju tri opštine na jugu Srbije.

Pre svega nekoliko dana u Prištini su se sa kosovskim premijerom sastali predstavnici Albanaca iz ovih opština.

Povod za sastanak bilo je obeležavanje 14. godišnjice samoproglašenja kosovske nezavisnosti, a razgovaralo se o problemima Albanaca iz ovih opština, potvrdili su iz Kurtijevog kabineta.

Pre nepunih deset dana na Kosovu je boravio još jedan predstavnik Bujanovca. Predsednik Skupštine opštine Bujanovac, Enver Ramadani, sastao se tada – 9. februara sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani.

Vranjsku kotlinu, prethodno su posetili prištinski zvaničnici.

Januara meseca je kosovski ministar za infrastrukturu, Ljiburn Aljiju, po prvi put u svojstvu kosovskog ministra boravio u Preševu, gde se sastao sa albanskim političarima u Srbiji.

Pre njega, prva kosovska zvaničnica koja je posetila Albance u Vranjskoj kotlini, bila je ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala.

Njena poseta Preševu, dogodila se samo dan nakon što je, po šesti put, Priština ponovo zabranila Petru Petkoviću da uđe na Kosovo.

Neposredno pre toga, Preševo je trebalo da poseti delegacija četiri ministara u kosovskoj vladi, ali im je Beograd uzvratio zabranom da obiđu tri srpske opštine sa albanskom većinom uoči Dana albanske zastave. Deo ove grupe ministara trebalo je da bude i Hajrulah Čeku.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.