Bivši pripadnici „OVK“ najavljuju protest zbog optužnica,Veselji ih moli da odustanu zbog korone

 

FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Kosovska vlada neće ometati rad Specijalnog suda, ali će svoje nezadovoljstvo zbog optužnice protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i predsednika PDK, Kadrija Veseljija, ovog četvrtka, kako prenosi Koha, iskazati bivši pripadnici OVK protestom u Prištini. Sa druge strane, međutim, kosovska vlada zabranila je održavanje skupova sa više od 50 ljudi, a ujedno stiže apel samog Veseljija, da se protest ne održi, a zbog, kako je rekao, pandemije i zaštite života građana.

20:20: – Protesti će ipak biti održani?

Uprkos molbi Kadrija Veseljija, protesti će, prema najavi predsednika organizacije veterana „OVK“ Hisnija Gucatija (Hysni Gucati), ipak biti održani.

„Organizacija ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova deluje u skladu sa odlukama Upravnog saveta i njenog rukovodstva, a u vezi sa protestima najavljenim za 9. jul u Prištini u 12:00, postupaćemo kako je u najboljem interesu i s pravom uvek braneći bivše pripadnike OVK, nećemo ugroziti život nijednog građanina. Zdravlje građana je iznad svega, Udruženje veterana OVK ima svoje strukture koje odlučuju kako da deluje“.

„Organizacije proistekle iz rata OVK“ i „Asocijacija bivših političkih zatvorenika Kosova“, oglasile su se ove nedelje, izrazivši nezadovoljstvo zbog optužnica koje je Specijalnom sudu podnelo Specijalno tužilaštvo protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija kojim ih tereti za ratne zločine.

Iako podnet još aprila meseca, predlog optužnice je objavljen tek krajem juna, a svega tri dana pre zakazanog sastanka u Vašingtonu između delegacija Beograda i Prištine, kojem je trebalo da prisustvuje i Hašim Tači. Objavljivanje optužnice potom je dovelo do toga da i kosovski premijer, Avdulah Hoti odustane od puta za Vašington, a nakon čega je sastanak odložen bez preciziranja kada će biti održan.

„Organizacije proistekle iz rata OVK“ i „Asocijacija bivših političkih zatvorenika Kosova“, održale su ove nedelje sastanak na kojem su razgovarale o Specijalnom sudu. Uputili su zahtev kosovskoj skupštini da izmeni zakon na osnovu kog je formiran Specijalni sud zbog toga što, „svi zločini i genocid koji je na Kosovu počinila Srbija, moraju biti kažnjeni“, preneli su prištinski mediji.

Izrazili su sumnju u vezi sa trenutkom objavljivanja saopštenja o podnetim, a još uvek nepotvrđenim optužnicama, poručivši da to jasno ukazuje na to da je „Specijalni sud pod političkim uticajem i da je ceo proces nezakonit“.

„Predlog optužnice objavljen je sa određenom svrhom – da ometa proces dijaloga između Kosova i Srbije“, navode.

Upravo zbog toga, ove organizacije najavile su da će 9. jula u Prištini biti održani protesti pod motom: „U odbranu oslobodilačkog rata“.

Poziv da se protest ne održi danas je bivšim pripadnicima „OVK“ uputio lider PDK, Kadri Veselji.

U video poruci objavljenoj na svom Fejsbuk profilu Veselji se zahvalio „drugovima i svim građanima na nesmetanoj podršci“.

„U ovo vreme pandemije zabrinuti smo za živote naših građana. Zato ih sa najiskrenijim zahtevom pozivam da otkažu protest 9. jula“, poručio je Veselji.

Najavljeni protest juče je iz Tirane komentarisao i kosovski premijer, Avdulah Hoti. Za razliku od Veseljija, Hoti je poručio da „svako ima pravo da protestuje, ukoliko ne ometa sudske organe“.

„Nije prikladno preduzeti akcije koje će opstruirati pravosuđe“, rekao je Hoti, naznačivši da neće biti preduzete akcije za ukidanje Specijalnog suda, prenela je Koha.

Da li će protest biti održan, ostaje da se vidi, s obzirom na to da je novim merama u borbi protiv koronavirusa propisana zabrana okupljanja više od 50 ljudi, na otvorenom ili zatvorenom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.