Jevtić sa predstavnicima KFOR-a o napadima na imovinu Srba i manjina na Kosovu

Kfor i Minisarstvo za zajednice i povrtak
Foto: Ministarstvo za zajednice i povratak

Serija incidenata u poslednja dva meseca protiv imovine Srba, Roma, Aškalija i Egipćana, kao i izgradnja poverenja između nevećinskih zajednica i nadležnih organa reda na Kosovu. bile su tema sastanka predstavnika Ministarstva za zajednice i povratak i Glavnog štaba KFOR-a na Kosovu, koji je održan juče.

Iz ministarstva za zajednice i povratak, saopšteno je da je ministar, Dalibor Jevtić, tokom sastanka pripadnicima KFOR-a preneo“ zabrinutost zbog činjenice da nije bilo u dovoljnoj meri reakcije javnosti i predstavnika institucija povodom 15 incidenata, koji su u prethodna dva meseca pogodili nevećinske zajednice i povratnike na Kosovu“.

„Počinioci krivičnih dela moraju biti pronađeni i kažnjeni u skladu sa zakonom jer jedino tako može biti izgrađeno poljuljano poverenje u institucije“, istaknuto je na sastanku.

Učesnici sastanka su se saglasili da je u budućnosti potrebno uključiti i predstavnike drugih institucija koje mogu uticati na izgradnju poverenja nevećinskih zajednica u institucije na Kosovu.

Predstavnici Glavnog štaba KFOR-a su istakli da će sarađivati sa svima koji žele da daju svoj doprinos u izgradnji bezbednog okruženja u kome sve zajednice uživaju jednaka prava i slobode na Kosovu, dodaje se u saopštenju.

Sastanak u Ministarstvu za zajednice i povratak organizovan je na inicijativu Dalibora Jevtića i komandanta KFOR-a, general-majora Mišela Risija a nakon serije incidenata u srpskim sredinama na Kosovu.

Podsetimo, kosovsko ministarstvo za zajednice i povratak i Kancelarija za KiM saopštili su u prethodnom periodu da je u povratničkim mestima i selima na Kosovu u kojima žive Srbi, registrovano više slučaja krađe, paljenja kuća i drugih incidenata, više o tome čitajte u nastavku:

Jevtić: Povećano prisustvo policije u Gojbulji

KP: Priveden muškarac zbog ispisivanja grafita „UČK“ na zgradi srpske škole u Vučitrnu

Kancelarija EU zabrinuta zbog incidenata nad Srbima

Kancelarija za KIM i MZP osudili paljenje kuće u Cernici

Obijeno deset kuća u povratničkom selu Novake kod Prizrena

Jevtić: Zapaljena kuća u selu Novake kod Prizrena

Jevtić osudio krađu u Babinom MostuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.