Vladika i sveštenici u nikšićkoj policiji, daju izjave zbog održane litije

Nikšićka policija u Parohijskom domu uručila je naloge za saslušanja vladici budimljansko-nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika, kako bi prikupili informacije o današnjoj litiji u tom gradu, prenose podgoričke Vijesti.

KoSSev: Danas se proslavlja Sv. Vasilije Ostroški, dan kada se u Nikšiću održavaju tradicionalno litije, dok se u obližnji Ostrog slije reka ljudi kako bi se poklonili moštima jer se veruje i u isceliteljske i čudotvorne moći ovog sveca.

Kako je protekao dan u Ostrogu čitajte u: Mitropolit: Isceljuje se ovaj virus ali i oni još opakiji koji ljudima vladaju

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije otišao je u policiju gde zajedno sa ostalim sveštenicima daje izjavu povodom litije u Nikšiću.

Ispred policije se okupilo više stotina građana koji pevaju crkvene pesme i pesme o Kosovu i skandiraju „Ne damo svetinje“ i „Ne damo vladiku“, a tu je i policija sa opremom za razbijanje demonstracija.

 

Vladika se ispred Parohijskog doma obratio okupljenim građanima i tražio od njih da se raziđu i da ne vređaju policajce.

Akcija policije u Nikšiću usledila je neposredno pošto je crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti zatražilo hitnu reakciju Tužilaštva posle litije u Nikšiću.

Nekoliko desetina građana se okupilo ranije ispred kapije Parohijskog doma. Okupljeni su skandirali „Ne damo vladiku“ i „Ne damo sveštenike“.

Srpska pravoslavna crkva je u Nikšiću organizovala liturgiju i litiju na praznik Svetog Vasilija Ostroškog na kojoj se okupio veći broj građana uprkos zabrani javnih okupljanja.

KoSSev: Zabrana okupljanja je i dalje na snazi u Crnoj Gori, ali je od juče dozvoljeno vršenje verskih službi pod određenim uslovima.

U verskom objektu može da se nalazi jedna osoba na 10 kvadrata, dok izvan može biti maksimalno 20 lica.


N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.