Jevtić sa Maksimiukom: Od vitalnog značaja nastaviti dijalog u Briselu, formirati ZSO

Potpredsednik i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić, sastao se danas sa ambasadorom Kanade u Hrvatskoj, zaduženim i za Kosovo, Danielom Maksimiukom (Daniel Maksymiuk). U Prištini su razgovarali o iskustvima koje Kanada ima u organizovanju funkcionisanja multietničkih institucija, spremnosti investiranja, problemima sa kojima se suočava kosovsko društvo, kao i o najvećim problemima Srba i ostalih nevećinskih naroda na Kosovu, saopšteno je iz Jevtićevog kabineta.

"Za Srbe koji žive na Kosovu od vitalnog je značaja nastaviti dijalog Beograda i Prištine u Briselu, formiranje Zajednice srpskih opština, na šta se već veoma dugo čeka, kao i rešavanje pitanja uzurpirane imovine, stvaranje sigurnijeg okruženja u mestima gde žive povratnici," preneo je Jevtić ambasadoru.

Tokom sastanka je naglašen i značaj prevazilaženja svih nesuglasica između Srba i Albanaca, kako bi se na Kosovu živelo bolјe, istaknuto je takođe tokom susreta dva zvaničnika, dodaje se.

Kada je reč o investicijama, kompanije iz Kanade spremne su da investiraju na Kosovu, rekao je ambasador Maksimiuk.

"Pomoć preduzetnicima bi nam značila u svakom pogledu, jer otvaranjem novih radnih mesta, posebno u sredinama u kojima žive nevećinski narodi na Kosovu, jačamo i pospešujemo položaj upravo ovog stanovništva. I bolјom ekonomijom se svakako mogu prevazići mnogi problemi," naglasio je Jevtić.

Na sastanku je dogovorena poseta potpredsednika Vlade Kosova Jevtića Kanadi koja bi trebalo da se realizuje u prvoj polovini ove godine, a tokom koje će Jevtić sa još dva gradonačelnika većinsko srpskih opština na Kosovu imati prilike da se sastanu sa kanadskim zvaničnicima i predstavnicima multietničkih lokalnih samouprava u ovoj državi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.