Brnabić neprijatno iznenađena onim što je Pahor rekao o Kosovu pre nedelju dana

"Ta izjava da će Slovenija da lobira za pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo da priznaju Kosovo nije u duhu prijateljskih odnosa sa Srbijom. Ja sam jako neprijatno iznenađena sa tim. Mislim da stvarno to ne doprinosi ni saradnji, ni regionalnom pomirenju i ne vidim nikakav razlog da se Slovenija u to meša." Ovako se danas predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, oglasila povodom izjave predsednika Slovenije, Boruta Pahora da su "spremni da ubede pet članica EU da priznaju nezavisnost Kosova". Slovenački predsednik je ovu poruku uputio pre nedelju dana, iz Prištine. 

"Moram priznati da sam bila neprijatno iznenađena tom izjavom Predsednika Slovenije. Prvo zato što to nije naročito u skladu sa sastankom koji smo mi imali, a koji je bio jako dobar. Bio je dug i otvoren, tako da bih volela da sam tada kao predsednica vlade čula tu nameru, onda bih nekako mogla, jedan na jedan – da odgovorim Predsedniku Slovenije, ali to uopšte nije pomenuto," kaže dalje Brnabić.

Bilo je pomenuto, objašnjava, nešto drugo:

"Moja molba je bila da, oni kao zemlja koja je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, utiču na Prištinu da poštuje sporazume koje je ispregovarala i potpisala, da bi pokazali jednu ozbiljnost i da bi pokazali da imamo stabilnog partnera za razgovore sa druge strane."

Srbija "trenutno ima jako prijateljske odnose sa Slovenijom", kaže Brnabić i dodaje da pozdravlja to što su pozvali Prištinu da implementira Briselski sporazum "sa naglaskom na konačno formiranje Zajednice srpskih opština", te navodi da će o Pahorovoj izjavi razgovarati i sa predsednikom Vlade Slovenije, Mirom Cerarom. 

A šta je još poručio slovenački predsednik, tokom svoje dvodnevne zvanične posete Prištini, čitajte u vestima: 

Pahor: Ako ispunite uslove, spremni smo da ubedimo pet članica EU da priznaju Kosovo

Pahor u Skupštini: Slovenija i Kosovo podržavali jedni druge u naporima za nezavisnost

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.