Jevtić: Napad na povratnika u selu Drenovčić kod Kline; OEBS osudio

Dalibor Jevtić
Foto: Kosovsko ministarstvo za zajednice i povratak

Vest je ažurirana

Povratnik na svom imanju u selu Drenovčić u opštini Klina napadnut je sekirom, saopštio je jutros ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić. Iz Kosovske policije još uvek kažu da nemaju informacije da se ovaj incident dogodio, dok povratnik Đorđija Đorović u izjavi za RTS svedoči da mu je osoba koju ne poznaje, a koja je bila u društvu njegovog komšije Albanca, „pretila ubistvom“.

„U selu Drenovčić u opština Klina na svom imanju napadnut je sekirom povratnik Đorđija Đorović. Albanci koji su ga napali su mu tom prilikom zapretili da ako ga ponovo vide na njegovom imanju da će mu ‘odseći glavu kao jagnjetu’,“ napisao je Jevtić na Tviteru.


Jevtić je ocenio i da je „krajnje vreme da se ovom nasilju stane na put“.

Ministarstvo za zajednice i povratak u međuvremenu se oglasilo saopštenjem povodom ovog incidenta, saopštivši da je reč o “flagrantnom kršenju prava povratnika na slobodan život I rad na sopstvenom imanju“.
Poručuju da su zvaničnici ovog ministarstva danas obišli selo Biča i razgovarali sa Đorovićem, objavivši slike, na kojima se vidi i jedan pripadnik policije.

Ministarstvo za zajednice i povratak

Misija OEBS-a na Kosovu oglasila se u međuvremenu povodom današnjeg incidenta osudivši pretnje upućene povratniku iz sela Drenovčić kod Kline.

„Ovi incidenti izazivaju ozbiljnu zabrinutost u maloj povratničkoj zajednici u regionu i zahtevaju punu pažnju odgovornih institucija“, poručuju.

Iz OEBS-a poručuju da je Kosovska policija pokrenula istragu i nadaju se brzom rešenju slučaja.

Kako je RTS jutros javio, incident se dogodio na Đorovićevom imanju juče posle podne, kada su se, prema njegovim rečima, ispred kuće pojavila „dva odrasla Albanca“, od kojih mu je jedan „zapretio ubistvom ako ga još jednom budu zatekli na njegovom posedu“.

Međutim, pretnja koju je Đorović posvedočio sadrži nešto drugačije reči od onih koje je Jevtić upotrebio u izveštavanju o incidentu.

„Šta tražiš ti ovde, ima da ubijem i kuče i tebe, ako te sledeći put budem video ovde“, preneo je Đorović pretnju, kako kaže, krupnijeg Albanca kojeg ne poznaje, ali poznaje drugog u čijem je društvu bila osoba koja je navodno pretila. U pitanju je njegov sused, čije je stado ovaca bilo na Đorovićevom imanju.

On je navodno ćutao, nije se uključivao, ali nije ni odvraćao drugog koji mu je pretio, javlja RTS.

Đorović živi u drugom selu, a bio je u obilasku svoje kuće, čekajući da mu je dograde i za koju je temelj sam postavio.

Pretnju je prijavio najpre KFOR-u, a onda je kasno uveče stigla i policija, navodi dalje RTS.

U Drenovčiću osim njega nema više Srba, a od pre tri godine otkako se vratio, u selu obrađuje oko 20 hektara svoje njive i zemlju svojih stričeva i ujaka.

U Policijskoj stanici u Klini koju smo telefonskim putem pozvali, naš portal dobio je odgovor da „ne znaju ništa i da nemaju informacije“, i uputili nas da se obratimo Regionalnoj direkciji u Peći.

Telefonska veza sa ovom policijskom direkcijom preko brojeva koji su dostupni na zvaničnoj stranici Kosovske policije nije bila dostupna.

U glavnoj kancelariji za informisanje pri Kosovskoj policiji u Prištini takođe su nam rekli da nisu čuli za događaj ali su zatražili da im se obratimo pisanim putem kako bi proverili preko policijskih službi nadležnih za Klinu i Pećki region, što smo i učinili.

Međutim, iz kancelarije za saradnju sa medijima u Prištini u odgovoru na imejl navedeno je da se telefonskim putem obratimo Regionalnoj Direkciji Kosovske policije u Peći, jer Klina pripada ovoj direkciji.

Podsetimo, u subotu se dogodio još jedan incident u opštini Klina, kada je požar podmetnut u kući povratnika Žarka Vučkovića u selu Berkovo.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.