Kosovska vlada se obavezala na primenu svih sporazuma iz Brisela, uključujući i ZSO

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; osim naslova koji je adaptiran)

Kosovska vlada preuzela je primenu svih obaveza u vezi sa sporazumima proisteklim iz Briselskog dijaloga. To je evidentirano u Nacionalnom programu za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) 2020-2024, koji je odobren prošle nedelje u izvršnoj vlasti. Deo obaveza SSP-a je i da normalizuje odnose sa Srbijom, uključujući primenu potpisanih sporazuma, poštovanje principa regionalne saradnje i efikasne saradnje sa misijom spoljne politike, bezbednosti i odbrane.

Takođe pominje se sporazum o osnivanju Asocijacije / Zajednice opština sa srpskom većinom, mehanizma kojem se Pokret Samoopredeljenje neprestano protivi. Međutim, put koji treba slediti i radnje koje je moguće preduzeti nisu precizirane, izveštava Koha.

„U decembru 2015. godine Ustavni sud je doneo presudu u vezi sa Sporazumom o Zajednici opština sa srpskom većinom. Vlada Kosova uvek će postupati u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda“, piše u Nacionalnom programu za sprovođenje SSP-a, do čijeg je primerka došla „Koha Ditore“.

Ustavni sud je utvrdio kršenja u svih sedam poglavlja sporazuma, ali ga nije poništio i preporučio je da se prilikom pripreme statuta izbegnu kršenja zakona. Ovim sporazumom, koji je proistekao iz prvog sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, bavilo se nekoliko puta od 2013. godine. Ali sporazum o principima za Asocijaciju / Zajednicu potpisan je 2015. godine tokom vlade koju je vodio Isa Mustafa i proglašen je neustavnim. U koalicionom sporazumu i upravljačkom programu LVV-LDK nisu se bavili osnivanjem Asocijacije / Zajednice. Pokret Samoopredeljenje, koji je bio u opoziciji, organizovao je proteste zajedno sa drugim opozicionim strankama, protivno ovom sporazumu.

Koha je u ponedeljak upitala kosovsku vladu kako će se rešiti problem, ali su rekli da će odgovoriti kasnije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.