Narodna stranka traži posebnu sednicu Skupštine o Kosovu

Vest je ažurirana

U međuvremenu se oglasio i narodni poslanik i portparol Narodne stranke Stefan Jovanović sa istim navodima – da će poslanička grupa Narodne stranke podneti inicijativu predsedniku Skupštine da sazove posebnu sednicu na kojoj bi se raspravljalo Kosovu, te da njoj treba da prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Predsednik treba da podnese izveštaj narodnim poslanicima. Mi želimo da ga pitamo da li je u međuvremenu zatražio sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ako nije, zbog čega nije. Predsednik se hvali da ima odlične odnose sa Kinom koja predsedava Savetom bezbednosti UN-a, kao i sa Francuskom koja presedava od septembra. Zašto onda ne krene sa pripremom sednice Saveta bezbednosti kako bi se sprečilo ovo što se događa na Kosovu i Metohiji“, rekao je Jovanović u emisiji Probudi se na kanalu Nova S.

Narodna stranka saopštila je da je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice, na kojoj bi se raspravljalo o KiM, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kako bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.

Ova poslanička grupa smatra da je od izuzetne važnosti da Skupština donese relevantne akte kako bi se ustanovio pregovarački okvir Srbije, imajući u vidu da je, kako navode u saopštenju, odluka Prištine o ličnim kartama izdatim od strane Srbije, kao i preregistraciji vozila odložena za samo 30 dana, odnosno za 1. septembar ove godine, kao i da je za 18. avgust najavljen sastanak Vučića i Kurtija u Briselu.

„Smatramo da bi bilo od izuzetne važnosti da Narodna skupština nakon sveobuhvatne rasprave donese relevantne akte kako bi se ustanovio pregovarački okvir Republike Srbije, a po pitanju zaštite teritorijalne celovitosti, suvereniteta, prava i interesa Republike Srbije i građana srpske nacionalnosti na prostoru A.P. Kosova i Metohije“, navodi se dalje u inicijativi poslaničke grupe Narodne stranke.

Poslanička grupa Narodne stranke podseća i da je Narodna skupština o KiM poslednji put raspravljala još u maju 2019. godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.