Jeremić: Rešavanje kosovskog pitanja podređeno opstanku na vlasti Vučića; Petković ga optužuje za licemerje

Vest je ažurirana

Predsednik Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić izjavio je da je rešavanje kosovskog pitanja podređeno opstanku na vlasti Srpske napredne stranke (SNS) i Aleksandra Vučića.

Jeremić je u intervjuu agenciji Beta kazao da Vučićev cilj nije da reši kosovsko pitanje u skladu s nacionalnim interesima Srbije.

„Jedini cilj vlasti jeste opstanak na vlasti i tom cilju je podredila sve, pa i kosovsko pitanje. U tom smislu, Vučićev cilj nije da reši kosovsko pitanje u skladu s nacionalnim interesima Srbije, nego da daljim ustupcima i predajama nacionalnih interesa Srbije na Kosovu i Metohiji obezbedi podršku Zapada za još nekoliko godina na vlasti, a da od naroda u Srbiji istovremeno sakrije da je te ustupke učinio“, ocenio je Jeremić.

Dodao je da je pitanje svih pitanja u pregovorima o KiM članstvo Prištine u Ujedinjenim nacijama (UN) i „to mora biti crvena linija državne politike Srbije, ko god bio na vlasti“.

„Ključ članstva samoproglašenog Kosova u UN je u rukama Srbije i mi to pitanje efikasno možemo da sklonimo sa stola tako što bi Beograd od Moskve i Pekinga zvanično zatražio da Rusija i Kina ulože veto u Savetu bezbednosti (SB) ako pitanje članstva Prištine u UN ikada dođe na dnevni red“, naveo je on.

Prema Jeremićevim rečima, Srbija svoju međunarodnu poziciju može da ojača i tako što će se sledeće godine kandidovati za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN.

„Imajući u vidu postojeće odnose u svetu, postoji velika verovatnoća da Srbija bude izabrana da u naredne dve godine bude članica Saveta bezbednosti, a onda bi mogla da predlaže teme, traži održavanje sednica, čak i da jednom mesečno predsedava“.

Navodi Jeremića naišli su u međuvremenu na reakciju direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića koji ga je optužio za licemerje.

 

„Najviše štete srpskim nacionalnim interesima na KiM napravio je Vuk Jeremić tako što je izmestio pregovore iz UN na teren EU.
Jedino što je uspeo da izbori jeste da trgovci srpskim organima, drže slovo na sednicama SB UN. I sada on traži da se stvari vrate na staro. Licemerno“, poručio je Jeremić.

Upitan na čemu bi vlast u Beogradu trebalo hitno da pristupi kada je u pitanju rešavanje kosovskog pitanja, Jeremić je naveo povratak na Sever KiM institucija države Srbije rasformiranih po Briselskom sporazumu, „prvenstveno pravosudnih i bezbednosnih institucija“.

„Srbija se po tom sporazumu iz 2013. godine povukla sa Severa, a da u međuvremenu u delo nije sprovedeno ništa što je dogovoreno, a u interesu je Srbije. Zato sada imamo svako pravo da situaciju vratimo u pređašnje stanje. Uslov za uspešan povratak institucija na Sever jeste da taj poduhvat bude sproveden tiho i bez pompe, a ne u direktnom televizijskom prenosu i uz hvalospeve dežurnih apologeta vlasti“, istakao je on.

2023. – godina neizvesnosti

Na pitanje šta će 2023. godina doneti Srbima na KiM, Jeremić je izrazio bojazan da bi mogao da bude doveden u pitanje opstanak srpskog naroda.

„Doneće im neizvesnost i bojim se da bi mogao da bude doveden u pitanje i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji ako bude nastavljena politika kakva je vođena u prethodnih deset godina. Naredna godina mogla bi da im donese boljitak ako se vlast dozove pameti i prihvati konkretne predloge Narodne stranke koje sam upravo izneo, te počne da deluje i u interesu naroda, a ne isključivo u interesu sopstvenog opstanka na vlasti“, naglasio je predsednik Narodne stranke.

Jasna poruka EU

Komentarišući to što u poslednjih godinu i po dana nije otvoren nijedan klaster u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom, Jeremić je rekao da je to jasna poruka Evropske unije režimu u Beogradu, ali i našoj javnosti.

„Nije racionalno nadati se da poredak u kojem je uspostavljen sistem lične vlasti jednog čoveka može da napreduje u ostvarivanju standarda demokratske državne uprave i nezavisnih i profesionalnih institucija. Ukratko, dok je Vučić na vlasti nema napretka ni ka demokratiji ni ka EU. Cilj Narodne stranke jeste da Srbija bude država uređena poput modernih i demokratskih evropskih država“, objasnio je on.

Na pitanje kojim putem će Vučić voditi Srbiju u 2023. godini i da li očekuje da će biti uvedene sankcije Rusiji na čemu insistira Zapad, Jeremić je kazao da će Vučić i u 2023. godini nastaviti da vodi Srbiju stranputicom „ako ga u tome ne sprečimo“.

„Narodna stranka je jasno iznela svoj stav o sankcijama Rusiji i nije ga menjala ni pre izbora ni posle njih. Do sada nismo čuli argumente koji bi bili dovoljno ubedljivi za uvođenje sankcija Rusiji, i pozivamo vlast da se o tome raspravlja u parlamentu, pa da se odluka donese nakon što od Vučića i Vlade Srbije čujemo da li je Srbija izložena pritiscima da uvede sankcije i u čemu se ti pritisci sastoje“.

On je dodao da u javnosti pritisci nisu vidljivi, naprotiv, u Beograd dolaze lideri najuticajnijih država Evrope, zvaničnici EU peku ćevape s Vučićem, a strane kompanije otvaraju fabrike u Srbiji, i da sve to ne govori da je Srbija pod pritiskom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.