Jeremić: Najave o sukobima na KiM-u režirana farsa, Beograd i Priština na korak od podele

Vuk Jeremić
Foto: VOA

Najave o sukobima na Kosovu i Metohiji su „neodgovorna, besprizorna i režirana farsa“ i ništa nije dalje od stvarnosti kao tvrdnja da su pregovori propali, ocenio je danas predsednik Narodne stranke i jedan od lidera Saveza za Srbiju Vuk Jeremić. Dok je, kako kaže, istina da su Beograd i Priština na korak od dogovora po kojem bi se Srbija trajno i nepovratno odrekla Kosova i Metohije. „Rezolucija o dijalogu“ nedavno usvojena u Prištini, po Jeremiću ima ulogu da „pojača dramu“ i da stvori utisak pobede posle dogovorene podele.

Jeremić je na današnjoj konferenciji za novinare u Čačku naglasio da bi „dogovorenom podelom Kosova“ više od 90 odsto teritorije pripalo Albancima, a ostatak Srbiji, s tim da i delovi opština Preševo, Bujanovac i Medveđa takođe postanu deo „tog novog Kosova“.

Nakon toga „vlast u Srbiji bi to prikazala kao pobedu u kojoj je najveći dobitak izbegavanje rata i sukoba, poručuje.

„Apsolutno nema nikakve pretnje ratom, osim od grupe kriminalaca i ratnih zločinaca na čijem su čelu Aleksandar Vučić, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. Ta kriminalna zločinačka banda je jedina koja ovog trenutka može da dovede do bilo kakve turbulencije na ovim prostorima, ali mislim da međunarodna zajednica to neće dozvoliti ni njima trojici, koji u ovom trenutku vrlo blisko sarađuju“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je krajnje neodgovorno što se građani dovode u „stanje straha i konfuzije i ludila“.

Poručuje i da, na osnovu razgovora koje je imao u SAD sa američkim zvaničnicima, ali i na osnovu sastanaka sa drugim međunarodnim sagovornicima, „nema nikakve sumnje da je na stolu plan o takozvanom razgraničenju“.

„Ostalo je još samo nekoliko meseci do roka za koji je predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić obećao da će ispuniti glavno obećanje koje ga je dovelo na vlast 2012. godine – formalno otpisivanje suverenosti Srbije nad teritorijom Kosova u međunarodno pravnom formalno obavezujućem smislu i omogućavanje Prištini da postane član UN.

Đurić: Jeremićeve tvrdnje dovode u opasnost Srbe na KiM-u

Na Jeremićeve navode reagovao je odmah direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i rekao je da njegove tvrdnje dovode u neposrednu opasnost Srbe na KiM-u.

„Naj taj način on u nеposrеdnu opasnost prе svеga dovodi Srbе na Kosovu i Mеtohiji, poručujući im da ih zapravo niko nе ugrožava i da su sasvim bеzbеdni jеr jе ludilo Prištinе odglumljеno. Takva politička drskost i nеodgovornost jе bеz prеsеdana“, ocenio je Đurić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u dužem govoru o opasnoj situaciji na i oko Kosova i Metohije, izneo novu seriju alarmantnih upozorenja i optužbi na račun srpske opozicije, odnosno „najgoreg ološa“, koji su predali Kosovo i Metohiju „kao na tacni“, Albanaca i njihovih „zapadnih mentora“, EU i Federike Mogerini, za koje kaže da su ga slagali u vezi sa platformom o dijalogu, o tome da će se podići optužnica protiv desetoro Srba sa KiM-a, i da se „sve slobodno i hrabro“ sa KiM-a proteruje, ne bi li ostala „nejač i starci“, „proterao narod“, i da ne bi imao ko da se Albancima suprotstavi. Poručio je ipak da „nema više Oluje i Bljeska“ i da je Srbija spremna da zaštiti narod. Za samo usvajanje platforme o pregovorima juče u kosovskoj skupštini naglasio je da je upozorio da će ukoliko ona bude došla na dnevni red to biti „katastrofa za ceo Balkan“. O tome čitajte u: Platforma je katastrofa, poternice protiv svih hrabrih da ostave nejač i starce na KiMPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.