Jednomesečni pritvor za petoro uhapšenih zbog terorizma


Na zahtev kosovskog Specijalnog Tužilaštva, Osnovni Sud u Prištini odredio je pritvor do 30 dana osobama koje su ovog vikenda uhapšene u Prištini zbog terorizma.

U odluci Osnovnog suda o određivanju pritvora navodi se da se osumnjičeni terete za Pripremu terorističkih dela ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova, Činjenje terorističkih dela, Neovlašćeno držanje, kontrola ili posedovanje oružja i  Uvoz, izvoz, snabdevanje, proizvodnju, razmenu, posredovanje ili neovlašćenu prodaju oružja ili eksploziva, prenosi KosovaPress.

Kako prenosi RSE, u zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova za pritvor pet osoba navodi se da su pritvorenici oduzeto oružje pronađeno tokom racije „kupili“ od Policije Kosova tokom jedne „simulirane kupo-prodaje“.

Ujedno se navodi da su organi vlasti tajnim merama otkrili da su osumnjičeni tražili protivtenkovsko naoružanje, raketne granate, kao i granate kako bi pripremili terorističke radnje na Kosovu.

Prema ovom dokumentu, ovo oružje je zaplenila Kosovska policija u Prištini tokom racije i pri hapšenju ovih pet osoba.

Prema ovom dokumentu, optuženi Ardijan Gjuraj, Ergim Sila i Nehrudin Skenderi počinili su krivično delo „Priprema terorističkih akata ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo“.

Drugi optuženi, mentor Belaća iz Prizrena, koji je deo ove grupe, tereti se za „neovlašćeno držanje, kontrolu ili posedovanje oružja“.

Dok je Škodran Krasnići, prema navodima tužilaštva, počinio krivično delo „Uvoz, izvoz, snabdevanje, transport, proizvodnja, razmena, posredovanje ili neovlašćena prodaja oružja ili eksploziva“.

Podsetimo, Kosovska policija saopštila je u nedelju da je istog dana u Prištini uhapšeno pet osoba koje se terete za terorizam, a nakon višemesečne istrage koja je uključivala i mere tajnog praćenja.

Zaplenjeni su eksploziv, bespilotne letelice i protivtenkovsko oružje.

Iako policija to nije zvanično potvrdila kosovski mediji saopštili su detalje o delima koja se stavljaju na teret osumnjičenima.

Tako je Kallxo pisao da je reč o grupi od pet Albanaca radikalnih islamista od kojih je dvoje već hapšeno ranije. Međutim, kako su tada javili, nije još uvek jasno da li se radi o ISIS-u.

Oni su, kako isti portal ističe, planirali terorističke napade na Kosovu.

Pročitajte još:

U Prištini uhapšeno pet osoba za terorizam, grupa radikalnih islamista

Uhapšen radnik aerodroma u Prištini za mito, dvoje za pranje novca i koristoljublje, objavljene fotografije oružja uhapšene terorističke grupePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.