VSS: Vodnik Stojković preminuo posle vojne vežbe na Pešteru od trovanja

Vojna Vežba
Ilustracija/FOTO: Preuzeto sa Novosti

Vojni sindikat Srbije saopštio je da je obdukcioni nalaz starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića, preminulog 24. juna tokom izvođenja vojne vežbe na Pešterskoj visoravni, pokazao da je on umro od trovanja.

Zvanično saopštenje Ministarstva odbrane bilo je da je umro nakon što mu je pozlilo, a Vojni sindikat konstatuje da su Ministarstvo, Generalštab i država kao poslodavac, još jednom pali na ispitu časti i morala.

Posle niza vanrednih događaja sa smrtnim posledicama, оvaj slučaj je ozbiljno poljuljao poverenje pripadnika vojske i javnosti u vojni vrh. Sad je završna reč na tužilaštvu koje vodi istragu. Očekujemo da se utvrdi odgovоrnost ljudi iz sistema odbrane za propuste u održavanju u ispravnom stanju sredstava borbene tehnike i organizaciji vežbe, ističe se u saopštenju.

Vojni sindikat Srbije najavio je da će, na osnovu svojih zakonskih ovlašćenja, predložiti da Stojković, koji je bio među prvim njihovim članovima, bude posthumno odlikovan jer je svoj život položio časno obavljajući svoju vojničku dužnost, a da će njegovoj porodici pružiti materijalnu i pravnu pomoć.

Tokom priprema za planiranu vojnu vežbu na privremenom poligonu „Pešter“, starijem vodniku prve klase Dejanu Stojkoviću, pripadniku Druge brigade Kopnene vojske, koji se nalazio u sastavu posade oklopnog borbenog vozila, iznenada je pozlilo, a preminuo je u bolnici u Kraljevu, saopštilo je tada Ministarstvo odbrane Srbije.

Njemu je na licu mesta pružena hitna medicinska pomoć, a zatim je helikopterom Vojske Srbije transportovan do Zdravstvenog centra „Studenica“ u Kraljevu, gde je pokušana reanimacija. I pored svih napora, lekari nisu uspeli da spasu život starijem vodniku prve klase Dejanu Stojkoviću, navodi ministarstvo.

Stariji vodnik prve klase Dejan Stojković je rođen 1982. godine u Prizrenu, a u Vojsci Srbije je bio od 2002. godine. Bio je oženjen i otac je dvoje dece.

FoNet/N1

Pročitajte još:

Kako je tačno došlo do nesreće na Pešteru

Ministarstvo odbrane Srbije: Vodnik preminuo tokom priprema za vežbu na PešteruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.