Japan sledeće godine otvara ambasadu u Prištini

Japan će u toku sledeće godine otvoriti ambasadu u Prištini kako bi „dalje promovisali bilateralnu razmenu sa Kosovom“ navodi se u pismu japanskog ministra spoljnjih poslova svom kosovskom kolegi, Bedžetu Pacoliju.

Japanski ministar spoljnih poslova, Tošiko Abe uputio je ovog meseca pismo šefu kosovske diplomatije u kom mu se zahvaljuje na gostoprimstvu tokom nedavne posete.

U pismu se navodi zadovoljstvo povodom diskusije o “intenziviranju bilateralnih odnosa u oblastima ekonomije i kulture“ i konstatuje spremnost da Japan sledeće godine otvori ambasadu u Prištini.

Foto: RTK2

Pored ove najave, kosovsko ministarstvo spoljnih poslova je u februaru najavilo otvaranje još četiri ambasade Kosova.

„Tаjlаnd, Bаnglаdeš, Kolumbijа i Gаnа neke su od zemalja u kojim će, kako se očekuje, ove godine biti otvorene nove аmbаsаde Kosova,“ naveli su u saopštenju ovog kosovskog ministarstva i dodali da su već preduzete sve mere za procedure koje se odnose na otvaranje i funkcionalizaciju ovih diplomatskih predstavništva.

Pored toga, početkom ovog meseca, tokom službene posete Senegalu, Kosovki ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, je objavio i da je sa predsednikom Madagaskara razgovarao „o produbljivanju međudržavnih odnosa počevši od akreditacije nerezidentnog ambasadora Republike Kosovo u ovoj afričkoj državi“. Prema tvrdnjama srpskog ministarstva spoljnih poslova, Madagaskar je suspendovao odluku o priznanju Kosova decembra prošle godine.

Kosovo je u prethodnoj 2018. otvorilo više diplomatskih predstavništava. Pa je tako kosovski predsednik Hašim Tači potpisao maja meseca dekret za otvaranje tri nove ambasade – u Kataru, Poljskoj i Portugaliji. Nedelju dana ranije otvorena je ambasada u prvoj arapskoj zemlji koja je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, iste godine kada je i donesena jednostrana deklaracija o nezavisnosti – Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.