Janjić: Očekujem procesuiranje velikog broja članova OVK

Izvor: RTK2/Agencije (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Predsednik Aktivne Srbije i politički analitičar Dušan Janjić očekuje da će u budućnosti, zbog sumnje da su počinili ratne zločine, biti sudski procesuirano nekoliko stotina pripadnika nekadašnjih pripadnika OVK, uključujući i nekoliko bivših komandanata te formacije.
 
Osvrćući se na juče predstavljeni izveštaj glavnog tužioca za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu 1999. godine Klinta Vilijamsona, Janjić je izjavio da je taj izveštaj korektan i da prati navode iz dobro poznatog izveštaja Dika Martija, iako ne nalazi dovoljno dokaza da procesuiranje zbog trgovine ljudskim organima.
 
Srpska javnost je, prema njegovim rečima, možda i razočarana jer je bila izložena očekivanju da će biti čvršćih dokaza i da će se suditi i samom Hašimu Tačiju, međutim još ništa nije isključeno jer se ne može znati u kom će se pravcu istrage kretati.
 
”Još uvek birokratija EU nije rešila pitanje jedinice u Briselu, jer istražna jedinica treba da bude zbog bezbednosti dislocirana sa Kosova. Za sada ima više ideja nego rešenja. Ideja je da Kosovo ima svoj specijalni sud za ratne zločine ali za to moramo imati ustavne promene, ali pošto se želi početak suđenja pre ustavnih promena očigledno je da će ona početi uz pomoć video mosta”, rekao je Janjić. 
 
On smatra da rezultat suđenja neće biti suštinska izmena odnosa međunarodne zajednice prema prošlosti, te da će u istoriji ostati zabeležno da je OVK bila gerilska formacija koja je činila i zločine. 
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.