Tramp imenuje novog ambasadora u Nemačkoj

Američki predsednik, Donald Tramp, saopštio je danas da je u potrazi za novim ambasadorom u Nemačkoj nakon što je imenovao Ričarda Grenela za vršioca dužnosti direktora američke obaveštajne službe, piše Rojters.

Iako je portparol Ričarda Grenela nedavno potvrdio će Grenel nastaviti da vrši funkciju ambasadora u Nemačkoj uprkos tome što je postavljen za vršioca dužnosti direktora obaveštajne službe, po rečima američkog predsednika, do toga neće doći.

„Imenovaću ambasadora u Nemačkoj“, rekao je Tramp novinarima u Beloj kući pre odlaska za Indiju, prenosi ovaj medij.

Ričard Grenel je do nedavno vršio dve funkcije – ambasador u Nemačkoj i specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, međutim, pre samo tri dana američki predsednik ga je imenovao i za vršioca dužnosti direktora američke obaveštajne službe.

Tramp je, kako prenosi VOA, danas takođe govorio o Grenelovoj funkciji izaslanika za Beograd I Prištinu rekavši da će on nastaviti da vrši ovu funkciju.

“Ambasador će nastaviti pošto veoma dobro radi taj posao. Dobro zna zvaničnike, obavio je fantastičan posao u obe zemlje. Nastaviće da održava to, jer ima toliko dobar dijalog. Svi su rekli da je to dogovor koji je nemoguće postići, a mi smo ga postigli. To je dobra stvar za te dve zemlje“, izjavio je Tramp koji kaže da Grenel uživa njegovo „puno poverenje“ i postiže „neverovatne dogovore“.

Za sada ujedno nije poznato koliko će dugo Grenel vršiti funkciju direktora obaveštajne službe s obzirom na to da je, kako su nedavno javili mediji, Tramp najavio da ima na umu pet kandidata od kojih će jedan postati direktor, te da će ubrzo objaviti i njihova imena.

Grenel je novu dužnost direktora nacionalne obaveštajne službe pruzeo od Džozefa Megvajera (Joseph Maguire), koji ju je obavljao od prošlog leta kada se sa te pozicije povukao Dan Kouts (Dan Coats), bivši republikanski senator Indiane.

Ričard Grenel od oktobra vrši funkciju i specijalnog izaslanika američkog predsednika, Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine.

Uprkos blokiranom dijalogu uspeo je da dovede do toga da Beograd i Priština potpišu pisma o namerama za uspostavljanje avio linije Beograd-Priština, uspostavljanje železničkog saobraćaja i izgradnju autoputa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.