Zbog lažne vesti o priznanju, poslanica LVV traži ostavku Čitaku, Pacoli promenio objavu na Tviteru

Jamajka zastava
Ilustracija/Foto: nezavisne.com

Ukoliko je vest da je Jamajka priznala Kosovo lažna, kosovska ambasadorka u SAD, Vljora Čitaku trebalo bi da odmah bude otpuštena, poručila je poslanica Samoopredeljenja (LVV) Fitore Pacoli, (Fitore Pacolli), prenose kosovski mediji.

Kosovski predsednik sinoć se pohvalio preko društvene mreže Tviter da je, kako je naveo, na osnovu informacije koju je dobio od kosovske ambasadorke u SAD, Vljore Čitaku, Jamajka priznala Kosovo.

Kabinet kosovskog predsednika potvrdio da je vest o priznanju saopštila Čitaku

Kabinet kosovskog predsednika u međuvremenu je potvrdio da je vest o priznanju Kosova od strane Jamajke Hašimu Tačiju zvanično saopštila kosovska ambasadorka u SAD, Vljora Čitaku, prenosi Koha.

Navode da je ujedno isto obaveštenje poslato i kabinetu kosovskog premijera, kao i ministarstvu spoljnih poslova.

Međutim, ministarka spoljnih poslova Jamajke, Kamina Džonson Smit, retvitujući Tačijevu objavu o priznanju, potom je demantovala ove navode, što je izazvalo negodovanje pojedinih prištinskih zvaničnika, među kojima je i poslanica LVV.

„Kosovu su sada potrebni kompetentni, profesionalni, odgovorni i uslužni ambasadori za dobrobit države. Ne trebaju nam ambasadori koji šire lažne informacije. Ako je vest o priznanju Jamajke zaista lažna, ambasadorku Čitaku treba odmah otpustiti i smatrati je odgovornom“, poručila je na svom Fejsbuk profilu Fitore Pacoli.

Današnjoj izjavi poslanice LVV prethodila je jučerašnja odluka ministra spoljnih posova, Glauka Konjufce o otpuštanju 14 konzula zbog, kako je saopšteno „nezakonitih odluka o imenovanju“. Šef kabineta ovog ministra, Krešnik Ahmeti (Kreshnik) ujedno je ovog jutra najavio nova otpuštanja u kosovskoj diplomatiji, te da će ove odluke biti donete „oprezno i blagovremeno“.

Sa druge strane, kako prenose kosovski mediji, bivši ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, objavu sa zahvalnicom nakon vesti o priznanju Jamajke, zamenio je drugom – nakon što je vest demantovalo MSP Jamajke.

„Hvala Jamajci, hvala ministarki Kamini J. Smit, hvala SAD, Eliotu Engelu. Kosovo i građani Kosova ostaće zauvek verni prijatelji vlade i naroda Jamajke“, bila je prva objava na Tviteru bivšeg ministra spoljnih poslova, Bedžeta Pacolija.

Međutim, nakon što je MSP Jamajke demantovalo navode o priznanju, stara objava je obrisana, a nju je zamenila nova.

„Hvala Jamajci u svakom slučaju, hvala ministarki Kamini J. Smit, hvala SAD-u, Eliotu Engelu, Kosovo i građani Kosova ostaće zauvek verni prijatelji vlade i naroda Jamajke“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.