Jahjaga: "SAD su donele mir, slobodu i demokratiju nacijama i narodima u celom svetu"

Povodom godišnjice nezavisnosti SAD-a, kosovska predsednica Atifete Jahjaga uputila je čestitku američkom predsedniku Baraku Obami, koja je objavljena na zvaničnoj Internet stranici Predsednice Republike Kosovo.
 
U čestitki se navodi da su SAD "donele mir, slobodu i demokratiju nacijama i narodima u celom svetu, sa njihovim verovanjem da slobodu trebaju uživati svi," te da opredeljenje za te vrednosti "inspirišu" sve na Kosovu da "nastave da jačaju ove ideale."
 
Atifete Jahjaga se zahvalila u ime  institucija i građana Kosova za stalnu podršku građana Amerike, koji su, kako je navela, stali uz Kosovo u najtežim trenucima i obezbedili da građani Kosova zajedno sa njihovim strateškim saveznicima uspostave "demokratsku državu u kojoj svi građani imaju garantovana jednaka prava i slobode."

Povezan članak:

"Masakr" srpskog jezika: primeri nepoštovanja upotrebe srpskog jezika i pisma na fotografijama zvaničnih sajtova kosovskih institucija. 

Pogledajte galeriju 'printskrinova' Internet stranica kosovskih institucija

 
U čestitki se još naglašava da će Kosovo "biti večno zahvalno za podršku mogućnosti da građani Kosova slobodno žive u miru, i da će ostati odlučno da osigura funkcionisanje demokratskih institucija, vladavinu zakona, integraciju zajednica i jačanja Kosova kao faktora mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu i šire."
 
Čestitku sličnog sadržaja uputio je i kosovski premijer Hašim Tači, koji je naglasio da su Sjedinjene Američke Države "sinonim slobode, demokratije, jednakosti, napretka i tehnološkog i naučnog razvoja na globalnom nivou," čineći je mestom ideala i poboljšanja ekonomskog i socijalnog blagostanja, kao i to da su SAD "u svakom istorijskom periodu branile slobodarske narode, među kojima je narod Kosova," pomažući Kosovu da ostvari "san o slobodi , nezavisnosti i demokratiji."
 
Čestitke Atifete Jahjage i Hašima Tačija su objavljene i na srpskom jeziku, koji je, prema Ustavu Kosova, drugi službeni jezik u upotrebi na Kosovu. Iako je za razliku od ranijih saopštenja i tekstova iz kabineta kosovske predsednice, njena poslednja čestitka napisana sa manje gramatičkih i pravopisnih grešaka, ona i dalje sadrži pravopisne, semantičke i sintaksičke nepravilnosti, kao i čestitka Hašima Tačija, u kojoj su i interpunkcijski znaci postavljeni nepravilno.
 
Zvanične Internet prezentacije kosovske predsednice, premijera, kao i ostale zvanične Internet stranice kosovskih institucija na srpskom jeziku su takođe predstavljene sa ozbiljnim, najčešće elementarnim pravopisnim, gramatičkim i semantičkim nepravilnostima. Ipak, za razliku od stranica ostalih zvaničnih kosovskih institucija, kao na primer, kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova, ili ministarstva pravosuđa, stranice kosovske predsednice i premijera se redovno ažuriraju vestima na srpskom jeziku.
 
Pročitajte tekst čestitke na srpskom jeziku kosovske predsednice, Atifete Jahjage, predsedniku SAD-a Baraku Obami:
 
Poštovani G. Predsedniče,
 
U ime naroda Republike Kosovo, u ime njenih istitucija i u moje lično ime, želim Vam izraziti najsrdačnije čestitke Vama i narodu Amerike, povodom ovogodišnje proslave nezavisnosti.
 
Sjedinjene Države su donele mir, slobodu i demokratiju nacijama i narodima u celom svetu, sa njihovim verovanjem da slobodu trebaju uživati svi. Vaše opredeljenje za ove vredonsti inspirira sve nas da nastavljamo jačati ove ideale.
 
Želim koristiti ovu priliku da vam izrazim duboku zahvalnosti institucija i građana Kosova za stalnu podršku građana Amerike, koji su stali uz nas u najteža vremena radi obezbeđenja da građani Kosova zajedno sa njihovim strateškim saveznicima uspostave jednu demokratsku državu u kojoj svi građani imaju garantovana jednaka prava i slobode. Mi ćemo biti većno zahvalni za podršku mogućnosti da građani Kosova slobodno žive u miru.
 
Želim vas osigurati da mi ostajemo odlučni u pravcu osiguranja demokratskog funcionranja naših institucija, uspostavljanja vladanja zakona, integracije zajednica i jačanja našeg položaja kao faktora mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu i šire. Kosovo je odlučna na njenom euro-atlantskom opredeljenu i ubeđeni smo da ćete vi nastaviti biti naš najbliži partner do ostvarivanja ovih ciljeva.
 
Želim Vam toplo i svećano slavlje ovog posebnog dana za Vašu zemlju i narod Amerike.
 
Molim primite moje visoko poštovanje.  
 
Pročitajte tekst čestitke na srpskom jeziku kosovskog premijera, Hašima Tačija, predsedniku SAD-a Baraku Obami:
 
Poštovana Ekselencijo, Presedniče  Obama,
 
Povodom  4. Jula , godišnjice nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država , molim primite najsrdačnije  čestitke u ime Vlade Republike Kosova i građana naše zemlje.
 
4. Jul , Dan nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država podseća nas na  vrednosti i istoriju SAD , koje  vrednosti imaju uticaja na razvoj demokratije , humanosti i slobode naroda širom sveta.
 
Sjedinjene Američke Države su  sinonim slobode, demokratije, jednakosti , napretka i tehnološkog i naučnog razvoja na globalnom nivou , čineći vašu zamlju, mesto ideala i poboljšanja   ekonomskog i socijalnog blagostanja 
 
Sjedinjene Američke Države u svakom istorijskom periodu su branili slobodarske narode , među kojima je narod Kosova , pomagajučin nam da ostvarimo   naš san o slobodi , nezavisnosti i demokratije .
 
I u  tekućem periodu, Sjedinjene Države nastavljau igrati   ključnu ulogu podržavajući proces dalje konsolidacije demokratskih institucija na Kosovu , u procesima  održivog ekonomskog razvoja i integracije države Kosovo .
 
Institucije i građani Republike Kosova visoko  cene podršku Vlade SAD i američkog naroda za Kosovo , koja  je dato u svim periodima . Ja ponovo ističem   da za narod  i Vladu Kosova , SAD ostaju  naš stalni strateški saveznik  i partner.
Republika Kosovo je čvrsto opredelje na  promociju vrednosti slobode, demokratije i razvoja ,  vrednosti koje će omogućiti integraciju Kosova u Evropsku uniju i NATO .
 
Sa željim da  SAD imaju još snažniji  razvoj, dozvolite mi da izrazim moje  najveće  poštovanje prema  Vama , gospodine predsedniče, uz obećanje da će Republika Kosovo i njeni građani  uvek bit uz vas i uz   miroljubivi američki  narod.
 
Hašim  Tači, 
Premijer  Republike  Kosovo 
 
 
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.