Kosovo po prvi put na konferenciji UNESCO-a

Zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova, Petrit Selimi, održao je prekjuče govor na konferenciji UNESCO-a, namenjenoj kulturnom nasleđu i obrazovanju, čime je Kosovo po prvi put predstavljeno na jednoj konferenciji održanoj u UNESCO, saopšteno je iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova.
 
Zamenik kosovskog ministra Selimi je pozvan kao jedan od osnivača "InterfaithKosova" – inicijative za promovisanje međuverskog dijaloga kao sredstva javne diplomatije, navodi se u ovom saopštenju.

"IntefaithKosovo" (http://www.interfaithkosovo.org/)

Na zvaničnoj stranici portala "InterfaithKosovo" navodi se da ovaj portal ima za cilj da "istakne nacionalne i regionalne napore koje ulaže kosovsko ministarstvo spoljnih poslova," kako bi – "ušančio među-verski dijalog kao deo spoljne politike Kosova, ali i unutrašnji posleratni dijalog između zajednica."

"Naš cilj je da promovišemo unutrašnje pomirenje, kao i da na globalnom nivou promovišemo napredak Kosova po ovim pitanjima," navodi se na ovom sajtu koji vodi grupa albanskih i međunarodnih autora.

Na sajtu se nalaze tekstovi u kojima se opisuje stradanje muslimanskog kulturnog nasleđa tokom rata na Kosovu 1998-99, tekstovi o muslimanskoj veri na Balkanu, 725 godina od tragova muslimanske vere na Kosovu, spašavanju Jevreja od strane Kosovara u II svetskom ratu i toleranciji muslimana na Kosovu u vreme radikalnih akcija u svetu, poštovanju kosovskih zvaničnika za jevrejsku veru, vesti o proslavi katolika i protestanata za Uskrs na Kosovu, o katolicima, dervišima, Bektaši nasleđu, mormonima, budizmu, inicijativi "Jedna kuća" – objedinjavanje sinagoge, katedrale i džamije u Berlinu, foto album proslave pravoslavnog Uskrsa širom sveta, govor Tonija Blera o obrazovanju kao 'bezbednosnom pitanju', u kojem govori da teroristi nisu samo islamski fundamentalisti, već dolaze i iz ostalih religija. Na sajtu se nalazi i kratak članak o proslavljanju Sv. Đorđa u Gračanici, srpskom 'sajbermonku' ocu Savi, u kojem se promoviše ideja o teleranciji, kao i članak o manastiru Dečani, u kojem ne postoji nijedna reč 'srpski', a samo jednom se pominje 'pravoslavni'. 

 
Selimi je u svom izlaganju naglasio da je iskustvo Kosova "pozitivan primer promovisanja dijaloga i uključivanja verskih zajednica u aktivni građanski dijalog". On je istovremeno pozvao prisutne ambasadore na ovoj konferenciji da uključe Kosovo u rad UNESCO-a, a do obezbeđivanja potpunog članstva Kosova u ovoj organizaciji.
 
Iz kosovskog ministarstva za spoljne poslove je takođe navedeno da su verski lideri iz Francuske i Evrope u svom izlaganju "naglasili pozitivnu ulogu koju je Kosovo imalo u normalizaciji, kao i napore Kosova za aktivno promovisanje dijaloga."
 
Tema konferencije bila je “OUN i inicijativa 'Levanta za Mir'. ” Ova inicijativa je okupila po prvi put i verske lidere, poslanike, akademike, u zajedničkom radu radi pronalaženja formule za uspostavljanje mira u Persijskom zalivu. Učesnici konferencije razgovarali su o različitim aspektima međunarodnog angažovanja u pronalaženju mira u problematičnim tačkama širom sveta, sa fokusom na region Levanta, koji obuhvata Siriju, Irak, Izrael, Jordan, Tursku, Kipar.
 
Na ovoj konferenciji govorili su još i Generalni sekretar UNESCO-a, Irena Bokova, bivša predsednica Rumunije, Emil Konstantinesku, bivši ministar spoljnih poslova Turske, Jasar Jakis, predsednik parlamentarne komisije spoljnih poslova Litvanije, Emanuelis Zingeris, kao i verske vođe.
 
Nije poznato za sada da li je na ovom događaju učestvovao neko od srpskih zvaničnika, a na sajtu UNESCO-a, nismo uspeli da pronađemo informacije o ovom događaju.
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.