KiM: Brane Srbe uz prevod

Od deset srpskih poslanika u budućem parlamentu Kosova i Metohije samo jedan vlada albanskim jezikom. U slučaju neslaganja, koristi se engleska verzija zakona
 
JEDINI srpski poslanik u budućem kosmetskom parlamentu, koji vlada albanskim jezikom, je Nenad Rašić, lider PDS, dok niko od devet poslanika „Srpske liste“ ne govori albanski. Kako srpski ima status službenog jezika, kada na sednicama reč budu imali albanski predstavnici, srpski poslanici držaće slušalice i slušati simultani prevod. Službena dokumenta trebalo bi da im se dostavljaju na maternjem jeziku
 
Šef poslaničkog kluba SLS u prethodnom sazivu Saša Milosavljević, koji će i ovog puta biti među poslanicima, kaže za naš list da iako zna neke albanske reči, ne bi mogao da učestvuje u skupštinskoj raspravi na ovom jeziku. Ranije se, navodi nam, dešavalo da se srpskim poslanicima pošalju dokumenta na albanskom, ali su se tada žalili povereniku za jezike:
 
– Slao sam 105 pisama na adrese raznih agencija ukazujući da javna dokumenta moraju biti i na srpskom kako bismo bili dobro informisani. Tekstovi zakona objavljuju se na oba jezika, a bilo je situacija u kojima su se albanska i srpska verzija razlikovale u detaljima, pa se onda engleska varijanta uzimala kao relevantna.
 
Srpski članovi parlamenta u Prištinu će iz Štrpca, Leposavića i Gračanice dolaziti svojim prevozom, a kako kaže Milosavljević, do sada srpski poslanici nisu imali službeni prevoz, a ni neprijatnosti na putu do radnog mesta. Na kolima im stoji nalepnica za skupštinski parking, koja je i znak da rade u javnoj instituciji.
 
 
ROKOVI ZA KONSTITUISANjE PRIVREMENIH INSTITUCIJA
 
IZBOR VLADE DO KRAJA AVGUSTA
 
Prva sednica kosmetske skupštine na kojoj će se birati predsednik parlamenta i pet potpredsednika trebalo bi da se održi do 3. avgusta. Kada se odredi mandatar za formiranje vlade, on ima rok od 15 dana da oformi većinu za svoj izbor.
 
To će biti Hašim Tači pošto je njegova DPK osvojila najviše glasova na izborima. Ukoliko se za izbor premijera ne obezbedi najmanje 61 glas, sledeći mandatar može biti iz drugoplasirane partije ili koalicije, ali se ostavlja mogućnost da se prvorangiranoj partiji dozvoli drugi pokušaj za namicanje većine. Ovog puta, rok je deset dana. Ako i taj pokušaj glasanja propadne, slede vanredni izbori. Prema ovom voznom redu, sam kraj avgusta krajnji je rok da se izabere predsednik vlade.
 
Iako je Tačijev DPK dobio najviše glasova na izborima, opozicioni DSK, AZBK i IK saopštili su da imaju skupštinsku većinu, uz podršku pokreta „Samoopredeljenje“. Njihov mandatar za sastav vlade bio bi Ramuš Haradinaj, a ove partije tvrde da neće pristati na konsultacije koje će voditi Tači kao mandatar. Svoju šansu sačekaće u drugom krugu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.