Jahjaga počasni doktor Univerziteta Lester: "Školovanje sam završila pod teškom represijom"

Završila sam školovanje pod "teškom represijom", ali "privremene škole" su nam pomogle da pobedimo režim koji je "gazio svako ljudsko pravo". Pratila sam predavanja, dok je "artiljerija gorela kosovska sela i gradove", a nakon "brutalnog rata", "većina nas nije bila sposobna da upravlja zemljom", ali prihvatili su nas univerziteti poput ovog, razbivši "našu izolaciju", dajući nam mogućnost da učimo i mi smo vam zauvek zahvalni – poručila je u svom govoru kosovska predsednica, Atifete Jahjaga, na dodeli počasnog doktorata na Univerzitetu "Lester" u Velikoj Britaniji. Jahjaga je, kako se navodi u njenoj biografiji, završila "postidiplomsko sertifikovanje na policijskom menadžmentu i krivično pravo" na ovom Univerzitetu u periodu od 2006. do 2007. godine.

"Ja sam moje školovanje završila pod teškom represijom u privremenim školama, koje su bile sastavni deo našeg civilnog otpora i koje su nam pomogle da preživimo i pobedimo režim koji je gazio svako ljudsko pravo, obuhvatajući i pravo na školovanje," rekla je Jahjaga.

"Pratila sam predavanja dok je artiljerija gorela kosovska sela i gradove, jer smo ja i moja generacija bili odlučni da izgradimo novo Kosovo, jedno drugačije Kosovo," rekla je ona, dodajući da je to Kosovo "u kojem će ceo njegov narod, bez obzira na etničko poreklo, bez obzira na pol i veru, živeti sa jednakom odgovornošću i pravima u toj zemlji, koju su oni zvali otadžbinom."

"I taj dan je došao 1999. godine, nakon jednog brutalnog rata; i dok većina nas nije bila sposobna da upravlja zemljom – da se pomeri od nasleđenog razaranja prema prosperitetu, mi smo bili prihvaćenu od strane univerziteta kakav je ovaj ovde, koji su otvorili vrata za nas i koji su razbili našu izolaciju i dali su nam mogućnost da učimo i da budemo promena koju smo želeli da vidimo u našoj zemlji. Mi smo vam zauvek zahvalni," istakla je Jahjaga. 

Jahjaga se nalazi u višednevnoj poseti Velikoj Britaniji, a u sredu ju je primila i britanska kraljica Elizabeta II.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.