Eurostat: Svaki 13. Albanac dobio azil u prošloj godini, broj onih koji traže povećava se svake godine

Jedan od 13 Albanaca koji su zatražili azil u EU prošle godine, prema statistici Eurostata, uspe da dobije status izbeglice, što je skoro dvostruko više u odnosu na 2013. Francuska je zemlja koja je ovim azilantima pružila gostoprimstvo u mnogo većem broju nego Nemačka, navodi portal Veriu.info, pozivajući se na podatke ove evropske statističke agencije. Prošle godine je 830 kosovskih Albanaca dobilo azil u EU, a broj onih koji beže iz svojih domova tvrdeći da su im životi ugroženi, ili da su proganjani usled političkih razloga raste svake godine, uz predikciju da je najviši ove – 2015.

Više od 13.000 kosovskih Albanaca podnelo je zahtev za azil tokom 2014, od kojih je samo 830 i uspelo da ga dobije. Broj onih koji su azil zatražili iz Albanije je takođe preko 13.000, od kojih je 1.040 i uspelo u nameri da ode u EU.

Što se ostalih građana u regionu tiče, Veriu.info navodi i da je od 22 hiljade srpskih državljana koliko je prošle godine zatražilo azil, njih samo 400 i dobilo, dok je svega 70 Makedonaca od 8.185 aplikanata dobilo mogućnost da ostane u EU.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.