Đurić: Inicijativa za prijem u UNESCO vrhunski cinizam

Vlada Srbije i srpska diplomatija ne prihvataju ideju da Kosovo bude član UNESCO i boriće se protiv toga, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić i tu incijativu okarakterisao "vrhunskim cinizmom" i politički neodgovornom.

"Oni koji to danas traže su glavni vinovnici razaranja stotina srpskih svetinja na Kosovu. Mislim da je sama ideja da oni koji su izašli iz rata kao ratni komandanti pa se onda presvukli i postali političari – danas traže da upravljaju i odlučuju o svetinjama koje su, dok su bili u uniformama, razarali – to je vrhunac cinizma i političke neodgovornosti," rekao je Ðurić za Pink.

On je kazao da takva ideja u političkom smislu nije dobar signal.

"Što se tiče konkretnih mogućnosti, članstvo u Unesku je rezervisano za države, ne pokrajine i UNESCO kao jedna od ključnih organizacija sistema UN ne bi smela da primi jednu tvorevinu koju mi ne možemo nikada priznati kao nezavisnu državu," kazao je direktor Kancelarije za KiM.

Kako je precizirao, naša diplomatija će preduzeti sve korake koji su raspolaganju da se tako nešto spreči.

On je objasnio da bi formalno taj zahtev prošao potrebno ukoliko dobije polovičnu podršku Izvršnog komiteta UNESCO-a i dvotrećinsku podršku država članica stalne konferencije UNESCO-a.

"Sama činjenica da oni koju su razarali svetinje, a sada pokušavaju da preuzmu odgovornost za svetinje je za mene ništa drugo do cinizam i uvredljivo je za sve Srbe", kazao je Ðurić.

Na pitanje kako će se to odraziti na dijalog Beograda i Prištine, Ðurić je kazao da on treba da se vodi tako da se pre svega omogući i normalizuje život običnih ljudi.

"Nama nije lako ni svejedno što moramo da razgovaramo sa ljudima za koje znamo šta su i kako radili, ali razgovaraćemo sa svakim ko može da dovede do toga da naši ljudi budu bezbedniji i sa svakim ko je odgovoran u ime albanskog naroda," dodao je.

Kako je kazao Ðurić, "albanske lidere ne možemo da biramo" i pokušaće se i nastojati u tome da se sa njima postignu rešenja da bi srpski narod mogao da opstane u uslovima koji su, naveo je, ekstremno teški, posebno u Metohiji.

Kosovo je u četvrtak podnelo zahtev za učlanjenje u Organizaciju Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu i očekuje da će u novembru ući u ovu organizaciju – poručio je istoga dana na svom Fejsbuk profilu kosovski ministar spoljnih poslova, Hašim Tači. Da će Kosovo podneti prijavu za članstvo u ovu organizaciju UN-a najavljeno je početkom juna, a Kosovo je tokom ove i prošle godine aktivno lobiralo za učlanjenje. Srpski manastiri na Kosovu su na UNESCO-ovoj listi svetske kulturne baštine zavedeni pod nazivom "Srednjevekovni spomenici na Kosovu (Srbija)", a diplomatski rat oko toga kako će srpski manastiri biti predstavljeni na ovoj listi je vođen između Srbije i Kosova još od 2009. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.